Яценюк розповів, на що витратять гроші кредиторів

Понеділок, 2 березня 2015, 18:25

Гроші міжнародних кредиторів підуть на погашення зовнішньої заборгованості та поповнення золотовалютних резервів країни.

Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час виступу у Верховній Раді.

"Кредити які отримує Україна не йдуть на споживання. Ніхто не дає кредити на збільшення пенсій, зарплат, фінансування армії, збройних сил. Це є відповідальність уряду та держави", - сказав Яценюк.

За його словами, основні шляхи використання цього кредитного ресурсу - це погашення зовнішньої заборгованості для того, щоб Україна провела економічні і структурні реформи і утримувала довіру серед інвесторів.

Реклама:

"Друга частина цих коштів йде до золотовалютних резервів Національного банку", - повідомив прем’єр.

Яценюк сказав, що поповнення золотовалютних резервів дає можливість стабілізувати національну грошову одиницю, оскільки сьогодні основний виклик який є в українській економіці - це падіння вартості гривні, що тягне за собою інфляцію, збільшення цін, і це заходе в інфляційну спіраль яка повинна бути зупинена.

"Люди йдуть до банків, люди знімають депозити і намагаються за будь яким курсом поміняти гривню на іноземну валюту", - заявив він.

"Наше з вами завдання зараз - провести відповідні пакети змін, збільшити золотовалютні резерви країни, відновити поступово довіру до НБУ і до банківської системи і поступово стабілізувати економічну ситуацію", - зазначив прем’єр.

Прийняття урядового пакету, за словами Яценюка, дозволить запустити програму допомоги на 25 мільярдів доларів: 17 мільярдів кредитів МВФ та 7,5 мільярдів фінансової контрибуції G7 та ще низки країн.

Крім того, отримання кредитів від МВФ розблокує отримання 3,5 млрд доларів прямих інвестицій від європейських банків: ЄБРР, ЄІБ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: