Думка експерта: З таким бюджетом Мінфіну залишається лише чекати на диво

Понеділок, 12 січня 2015, 16:03

Розраховуючи на стрімке зростання доходів бюджету, що закладені в бюджеті 2015 року, Міністерству фінансів залишається чекати лише на диво.

Такої думки дотримуються експерти проекту "Ціна держави".

Експерти нагадують, що державне казначейство прозвітувало про результати 2014 року і відповідно до звіту доходи центрального бюджету зросли на 7,2% (план становив 11,4% на рік), а недовиконання за доходами становило 36,3 мільярда гривень.

"Навіть такий скромний результат став наслідком низького відшкодування ПДВ експортерам - відшкодували всього 84% від плану, а також прямої бюджетної підтримки від ЄС - близько 14 мільярдів гривень відповідно до нашої оцінки. Без таких "невеликих хитрощів" результат був би набагато гіршим", - кажуть вони.

Реклама:
 

За їх словами, "фактично провальний бюджет 2014 року" не додав адекватності урядовцям.

"Невідомо з яких причин Мінфін запланував ріст доходів бюджету більше 20%, якщо не рахувати підтримку НБУ", - зазначають експерти.

"Урядовці кажуть про підвищення податків та про детінізацію економіки, однак нагадаємо, що детінізація економіки, зазвичай, віддзеркалюється на таких основних показниках як ВВП та його ріст", - наголошують вони.

В проекті відзначають, що плануючи детінізацію, Мінфін не очікує реального зростання ВВП (прогноз -4,5%) і навіть у номінальному вираженні розраховує на ріст ВВП всього на 11%.

"Звідки буде наповнюватись бюджет - загадка. Складається враження, що Мінфін робить ставку на диво", - додають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!