НБУ домовився з кредиторами про реструктуризацію валютної іпотеки

П'ятниця, 26 грудня 2014, 19:23

Меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в інвалюті уже підписаний Громадською радою при Нацбанку та банками, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті.

Про це повідомив представник Нацбанку Андрій Дубас під час брифінгу, повідомляє прес-служба регулятора.

За його словами, голова НБУ Валерія Гонтарева підпише документ після його остаточного підписання всіма зацікавленими учасниками.

За його словами, основною ідеєю Меморандуму є зниження фінансового навантаження на позичальників у зв’язку з політичною та фінансовою кризою, яка сталася у 2014 році та спричинила девальвацію національної валюти в Україні.

Реклама:

"Меморандум є наслідком тривалого процесу узгодження всіх можливих механізмів вирішення цього болючого питання між громадськістю та банками, у результаті якого було прийнято компромісне рішення", - наголосив Дубас.

За його словами, переведення суми заборгованості в гривню відбуватиметься за курсом на день реструктуризації, а сума різниці реструктуризованого кредиту між курсом іноземної валюти кредиту на день реструктуризації та офіційним курсом інвалюти, установленим НБУ на 01.01.2014, підлягатиме прощенню пропорційно погашенню боржником заборгованості за кредитом.

Під дію Меморандуму підпадають споживчі кредити в інвалюті, що забезпечені іпотекою (квартири, будинки, земельні ділянки під житлову забудову та майнові права на житлову нерухомість ), залишок за основною частиною яких не перевищує 2,5 млн грн за офіційним курсом гривні до інвалюти, установленим Нацбанком на 01.01.2014.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: