Долар на "чорному" ринку уже перевалив за 18 гривень

Четвер, 11 грудня 2014, 16:45

Курс гривні на неофіційному готівковому валютному ринку в четвер досяг рівня 17,50-18,50 гривні за долар, збільшивши відрив від курсових значень на міжбанківському валютному ринку й ще більшою мірою від індикативних курсових орієнтирів Національного банку.

Як повідомили дилери комерційних банків, котирування на міжбанку в четвер до 15:20 знизилися до 16,50-16,70 гривні за долар.

При цьому, за даними учасників ринку, ослаблення гривні в останні дні підштовхнуло багатьох експортерів до продажу валюти, яку раніше притримували через дії НБУ щодо штучного гальмування курсової динаміки.

Водночас, за їхніми даними, таке розширення пропозиції валюти змогло лише сповільнити знецінення гривні і наразі неможливо його зупинити навіть з урахуванням скорочення гривневої ліквідності, досягнутого в результаті мобілізаційних операцій центрального банку.

Реклама:

"Ми дивимося виключно вгору (у бік девальвації гривні)", - зазначив дилер одного з великих банків.

Дилери відзначають значний відкладений попит на валюту, що сформувався за її дефіциту та обмежень, встановлених НБУ: центральний банк у щоденному режимі за підсумками валютних аукціонів визначає індикативний курс, на який мають орієнтуватися банки під час проведення валютних операцій.

За даними Нацбанку, за підсумками аукціону у четвер середньозважений курс знизився до 15,6667 гривні за долар з 15,6225 гривні за долар на день раніше.

Як повідомлялося, обсяг гривневих депозитів скоротився в січні-листопаді на 14,1% або на 59,448 млрд гривень, передусім, за рахунок депозитів фізичних осіб, які зменшилися на 51,103 млрд гривень: у листопаді обсяг вкладів зменшився на 5,117 млрд гривень і 3,152 млрд гривень відповідно.

Водночас, на думку голови наглядової ради банку "Національний кредит" Андрія Оністрата, основний девальваційний тиск на курс чинить "сірий" імпорт, оскільки на "чорному" ринку попит на валюту лише на 25% формують готівкові кошти фізосіб, що витікають з банківської системи, тоді як на 75% - "сірий" імпорт, який як і раніше базується на непрозорій митній і податковій системах.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!