Відтік капіталу з Росії становив 110 мільярдів доларів

Четвер, 6 листопада 2014, 13:37

Чистий відтік капіталу з Росії в жовтні 2014 року, за оцінкою Центру розвитку НДУ ВШЕ, прискорився до 25 млрд доларів, а за підсумками 10 місяців досяг 110 млрд доларів.

"За нашими оцінками, чистий відтік капіталу приватного сектора в жовтні перевищив 25 млрд доларів. Всього ж з початку року чистий відтік капіталу становив вже 110 млрд доларів, що перевищує всі офіційні прогнози", - йдеться в періодичному огляді Центру розвитку НДУ ВШЕ.

За даними ЦБ, чистий вивіз капіталу банками і підприємствами з РФ в січні-вересні 2014 року становив 85,2 млрд доларів, що в 1,9 разу більше показника роком раніше (44,1 млрд доларів), у тому числі за III квартал відтік становив 13 млрд доларів.

У доповіді ВШЕ зазначається, що погіршення платіжного балансу в жовтні 2014 року відбулося відразу по двох напрямах - і по рахунку поточних операцій (СТО), і по фінансовому рахунку, в результаті чого сукупний дефіцит валюти на внутрішньому ринку виявився максимальним з лютого 2009 року.

Реклама:

Це призвело до різкої девальвації рубля і до скорочення резервів ЦБ.

В Центрі Розвитку оцінюють вартість експорту всіх товарів в жовтні в 38 млрд доларів, а вартість імпорту в 28 млрд доларів.

В огляді наголошується, що в жовтні Банк Росії відновив валютні інтервенції - їх обсяг становив майже 27 млрд доларів, тим самим перевищивши березневий показник.

"Вище було лише в період кризи, коли з жовтня 2008 року по січень 2009 року Центробанк продавав валюту на суму від 34 до 74 млрд доларів на місяць", - нагадують у Центрі Розвитку.

Прайм

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!