Україні необхідно 11 мільярдів кубів газу щоб перезимувати - Фірташ

Понеділок, 3 листопада 2014, 17:27

Потреби України в російському газі для проходження цьогорічного опалювального сезону становлять близько 11 мільярдів кубометрів, а в разі холодної зими можуть бути ще більше, вважає власник Group DF з активами в газовому секторі, бізнесмен Дмитро Фірташ.

Про це він сказав журналістам у кулуарах другого круглого столу "Україна в Європі: мир і розвиток" у Відні в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я ще раніше говорив, що не обійтися без російського газу. (Підписання тристоронньої угоди в Брюсселі) - це лише початок", - сказав він.

Фірташ нагадав, що раніше для проходження зими закупівлі російського газу становили 17-18 млрд кубометрів.

Реклама:

Бізнесмен, який свого часу виступив разом із "Газпромом" співзасновником великого постачальника російського газу до Україну, "РосУкрЕнерго", скептично оцінив підписану в Брюсселі 30 жовтня тристоронню угоду щодо газу з позиції заслуг української влади.

"Я не знаю, чого ми добилися. Де були в квітні, туди і повернулися (за ціною), але тепер із передоплатою. Ми нічого не домоглися", - прокоментував Фірташ.

За його словами, придбаний за реверсом в Європі в період припинення поставок "Газпрому" газ все одно був російським, і його було придбано лише 2 млрд кубометрів, що призвело до недостатності запасів газу в українських підземних сховищах і припиненню поставок тепла та гарячої води.

Власник Group DF нагадав, що з урахуванням падіння вартості нафти на світових ринках зафіксована в контракті формула призведе до значного зниження ціни російського газу для України.

За його оцінками, оголошені в рамках домовленостей в Брюсселі ціни видаються завищеними.

Як повідомлялося, прем'єр Арсеній Яценюк оцінює потребу в російському газі для проходження нинішньої зими в 5 млрд кубометрів.

За словами глави Міненерговугілля Юрія Продана, до кінця поточного року заплановано придбати у "Газпрому" на умовах передоплати до 4 млрд кубометрів.

Джерело в уряді сказало, що частину зазначених міністром обсягів може бути перенесено на перший квартал наступного року, коли ціна газу знизиться, тому до кінця року обсяги закупівлі можуть становити близько 3 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!