Миколаївський авіазавод постачав списані запчастини для ІЛ-76 - ЗМІ

Понеділок, 3 листопада 2014, 10:00

Працівники ДП "Миколаївський авіаремонтний завод "НАРП" замість нових агрегатів поставили списані запчастини на військово-транспортний літак ІЛ-76 МД.

Про це пишуть Олег Оганов і Ярослав Чепурной з Миколаївського Центру журналістських розслідувань.

Як зазначається, у минулому році два військових приймальники Володимир Федоровський та Олександр Оглоблін, приймаючи виконання робіт на ІЛ-76 МД на замовлення Міноборони, виявили, що паспорти на колеса і радіатори, нібито закуплені на літак, є підробленими.

За документацією, колеса начебто закупили на авіаційному заводі "Рубін" в місті Балашиха (Росія), але в паспортах стояла несправжня печатка заводу. А завод у м. Внуково (Росія), де начебто купили радіатори, до моменту "закупівлі" вже не працював".

Реклама:

"Агрегати просто зняли зі списаних літаків і продали підприємству", - пишуть автори.

За їхніми даними, нове колесо коштує близько 120 тис грн, а старе можна купити за 24 тис грн. Загалом закуповувалося 21 колесо, відтак переплата за них може становити 2 млн грн.

Як відзначає видання, оборудку здійснили через фірму з донецькою пропискою ТОВ "Техпоставка-ЛТД". Вона відома тим, що отримувала підряди на обслуговування літаків і вертольота екс-президента Віктора Януковича.

Після виявлення цих порушень на завод приїхала комісія Міноборони і концерну "Укроборонпром", до якого входить "НАРП". У ході ревізії комісія підтвердила наявність порушень, однак жодних даних про результати її роботи немає.

Між тим стало відомо, що приймальників Федоровського і Оглобліна звільнили. Вони вважають, що це сталося за клопотанням тодішнього директора заводу Андрія Лікаренка. Автори зазначають, що фірми Лікаренка ТОВ "Аеротехсервіс" і ПАТ "Авіакомпанія Воларе" мають борги перед Миколаївським аеропортом.

Прихід Лікаренка на завод в лютому 2012 року збігся з призначенням міністром оборони Дмитра Саламатіна. Саме в цей період заводу почали виділяти гроші на ремонт і відновлення військової техніки. Як зазначає видання, ЗМІ пов’язують Лікаренка також із екс-віце-прем’єр-міністром Борисом Колесніковим.

Ремонт важкого транспортника ІЛ-76 МДобійшовся державі в понад 27 млн грн, однак гарантії, що він безпечний, немає, відзначають автори.

Місцеві правоохоронці відкрили за фактами зловживань посадовими особами НАРП, у тому числі при ремонті ІЛ-76 МД, десять кримінальних проваджень, з яких шість вже закрили.

Як повідомили у МВС, повідомлення про підозру нікому не висувалося.

Протягом 2010-2014 рр. ДП "Миколаївський авіаремонтний завод "НАРП" отримав від військових частин і заводів Міноборони держзамовлень на суму 142,97 млн грн.

Наші гроші

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!