Енергоспівтовариство проти повернення "Нафтогазу" монополії

Понеділок, 17 листопада 2014, 13:50

Європейське енергетичне співтовариство (ЄЕС) просить роз'яснень через рішення Кабміну України про закупку газу тільки у "Нафтогазу".

Про це йдеться у листі глави секретаріату спільноти ЄЕС Янеша Копача прем'єр-міністру Арсенію Яценюку.

У листі Копач дав зрозуміти, що це рішення викликає серйозні побоювання Європейського енергетичного співтовариства з точки зору його відповідності до Договору про енергетичне співтовариство.

Кабінету міністрів запропоновано надати в секретаріат пояснення по вжитим заходам не пізніше 20 листопада 2014 року.

Реклама:

"Ми були здивовані цим непрозорим і невмотивованим рішенням. Лібералізація та створення відкритого газового ринку є одними з основоположних принципів Енергетичного співтовариства. Незважаючи на тимчасовий характер постанови, воно має прямо протилежний ефект і посилає поганий сигнал в плані ринкових реформ", - написав Копач.

Крім того, у листі йдеться, що Україна повинна зрозуміти, що домогтися свого законного бажання убезпечити свої постачання вона зможе тільки з допомогою способів пропорційних цій меті, а не в зворотному напрямку реформування, які вже вживаються в минулому.

Як відомо, 14 листопада, сім найбільших незалежних газодобувних компаній звернулися в Окружний Адміністративний суд Києва з колективним позовом проти Кабінету Міністрів і НАК "Нафтогаз України" про визнання незаконними постанови Кабміну №596 і №599.

Нагадаємо, Кабмін постановою №596 від 7 листопада зобов'язав великих споживачів газу з 11 листопада 2014 року по 28 лютого 2015-го закуповувати його тільки у "Нафтогазу". У переліку таких споживачів 90 підприємств.

Газорозподільні і газотранспортні підприємства в зазначений період зобов'язані здійснювати транспортування газу вказаним підприємствам тільки з ресурсів "Нафтогазу".

14 листопада "Дтек" Ахметова заявив, що не виключає подання судового позову щодо законності постанови Кабміну про обов'язкову закупівлю газу 90 промисловими підприємствами у НАК "Нафтогаз України".

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!