Нацбанк змінив процедуру щоденних аукціонів

Вівторок, 11 листопада 2014, 19:02

Національний банк планує вдосконалити процедуру щоденних аукціонів, на яких середньозважений курс буде визначатися з урахуванням функції нормального розподілу.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Заявки банків будуть задовольнятися, починаючи від тих, хто запропонував курскупівлі на рівні середньозваженого курсу, і нижче. Це дозволить показати учасникам ринку не найвищі цінові пропозиції, а реальний обмінний курс гривні, тобто репрезентативний стан ринку", - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що за результатами проведеного аукціону середньозважений курс гривні становить 15,8817 гривні за долар. Курс відсікання - 15,7525 гривні за долар.

Реклама:

За словами голови Національного банку Валерії Гонтаревої, такий рівень курсу показує, що зростання котирувань уповільнилося та залишається на рівні, який в понеділок обговорювався під час наради з керівниками великих банків.

Гонтарева також додала, що регулятор продовжить докладати зусиль для збалансування валютного ринку та відновлення нормального функціонування як банківської системи, так і економіки в цілому.

"Ми продовжуємо сподіватися, що з нашою допомогою ринок все-таки набуде рівноважного стану. Водночас ми готуємо заходи монетарного характеру для стабілізації ситуації. Якщо ж панічні настрої будуть переважати над здоровим глуздом учасників ринку, то Національний банк вводитиме додаткові адміністративні заходи", - заявила вона.

За її словами, серед них розглядається і введення акредитивної форми розрахунків як обов’язкової за експортно-імпортними операціями.

"Це унеможливить притримування валюти експортерами в очікуванні більш високого курсу та водночас обмежить імпорт", - резюмувала голова НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!