АМКУ порадив "Київстару" добровільно відмовитися від частини частот

Вівторок, 11 листопада 2014, 09:37

Антимонопольний комітет України порекомендував найбільшому в країні мобільному оператору добровільно відмовитися від частини свого радіочастотного ресурсу.

Про це пише "Апостроф".

На думку чиновників, це допоможе забезпечити повноцінний розвиток ринку і сприятиме впровадженню технології зв'язку нового покоління.

Сам оператор готовий розглянути питання перерозподілу частот усіма операторами, проте очікує можливості ознайомлення з фінальним текстом рекомендацій.

Реклама:

Як пише видання, 10 листопада АМКУ надав компанії "Київстар" обов'язкові для розгляду рекомендації добровільно скоротити кількість використовуваного радіочастотного ресурсу.

Чиновники вважають, що через концентрацію значної частини частот тільки "Київстар" зможе при впровадженні технологій 3G в смугах частот 900 МГц і 1800 МГц забезпечити її запуск у всіх регіонах.

Це призведе до зниження рівня конкуренції на ринку мобільного зв'язку.

На думку комітету, з урахуванням прийдешнього продажу 3G-ліцензій (частоти в діапазоні 2100 МГц) тільки добровільна відмова "Київстару" від використовуваного ресурсу зможе забезпечити впровадження технологій третього (3G) і четвертого (LTE) поколінь зв'язку.

Нагадаємо, що в 2012 році "Київстар" сконцентрував 44,1% діапазону 1800 МГц і 58% діапазону 900 МГц. При цьому частки інших операторів значно нижче - МТС контролює 32,1% частот в GSM-1800 і 20% в GSM-900, "Астеліт" (ТМ life :)) - 17,4% в GSM-1800 і 18% в GSM -900.

"Так, "Київстар" володіє значними обсягами частот, але ми й здійснюємо найбільші відрахування в бюджет країни за їх використання", - зазначає начальник відділу корпоративних зв'язків компанії Петро Іванов.

За його словами, "Київстар" задіє зараз всі наявні в своєму користуванні частоти.

Разом з тим, в компанії готові і до компромісного рішення.

У "Київстарі" вважають, що такі кроки мають полягати, насамперед, у реалізації принципу технологічної нейтральності (передбачає використання оператором будь-якої технології з доступних на власних частоті) і паралельному ліцензування діапазону 2100 МГц на рівних умовах.

Разом з тим, керівник однієї з компаній на вітчизняному телеком-ринку вважає, що "Київстар" навряд чи стане беззастережно виконувати вимоги АМКУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!