"Укрспирт" стверджує, що податківці незаконно оштрафували на 900 мільйонів

Вівторок, 11 листопада 2014, 09:28

Керівництво держпідприємства "Укрспирт" стверджує, що Державна фіскальна служба незаконно оштрафувала компанію на 900 млн гривень і своїми діями блокує роботу спиртових заводів.

Про це пише "Апостроф".

Зокрема, податкова вимагає сплати акцизного збору з одного з продуктів спиртової промисловості - так званих відходів, які в подальшому використовуються для виробництва біопалива.

В фіскальному відомстві стверджують, що в результаті перевірок "Укрспирт" під виглядом відходів вивозить з заводів спирт етиловий для його незаконного продажу.

Реклама:

"Кінцева метою перевірок та відкриття кримінальних проваджень щодо ДП "Укрспирт" є його приватизація", - пише видання.

Таку думку висловили на спільній прес-конференції міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка і генеральний директор ДП "Укрспирт" Михайло Лабутін.

Лабутін додає, що згідно з тими умовами приватизації, які йому відомі, підприємство буде розпродано "за копійки".

"Якщо ж нам дадуть довести реструктуризацію до кінця, то вартість всіх активів "Укрспирту" становитиме 10 млрд доларів", - каже він.

Проти приватизації виступають і в профільному Міністерстві.

За словами Лабутіна, йдеться про вимогу Державної фіскальної служби сплачувати акцизний податок з однією з фракцій етилового спирту, що використовується для виробництва біоетанолу.

Він стверджує, що податківці кваліфікують відходи при ректифікації спирту (ефір-альдегидную фракцію) як етанолу, який є підакцизним товаром.

"У зв'язку з цим, протягом шести-семи місяців нам було виписано в цілому 900 млн грн штрафу. В результаті, заводи не можуть вивести зі своїх територій відходи, які накопичуються в сховищах", - каже Лабутін.

За інформацією ДП "Укрспирту", на сьогодні через неможливість вивезти відходи роботу зупинили два спиртових заводи.

Крім того, не працюють заводи з виробництва біоетанолу - через відсутність сировини, тоді як минулого року ДП виробило близько 100 тис. тонн біопалива.

"При цьому штраф цей нарахувати не за діяльність компанії в попередні роки, як стверджує глава податкової Білоус (глава ДФС), а за нинішній період", - додав Лабунін.

На початку липня в ДФС повідомили, що "Укрспирт" під виглядом відходів спиртового виробництва, які не використовуються в харчовій промисловості, продавав підакцизний етиловий спирт.

Зокрема, посадові особи підприємства цього року без відповідної документації відвантажили 2,7 тис. декалітрів етилового спирту в Чернівецькій області. Подібний випадок також був зафіксований в Харківській області.

В результаті було відкрито кримінальне провадження щодо посадових осіб "Укрспирту". Ці звинувачення держпідприємство спростувало, заявивши, що співробітники ДФС навіть не взяли проби для проведення аналізу арештованої продукції.

Всього податкової, МВС та генеральною прокуратурою було відкрито сім кримінальних проваджень, нагадує глава "Укрспирту", додаючи, що у цих справах керівництво компанії звинувачують в розкраданні 300 млн грн.

Втім, Білоус заявив, що "Укрспирт" може говорити все що завгодно. Багато порушень і за минулий період, і за поточний. Ми з ними ("Укрспиртом") ругаємося і в апеляціях, і в судах. Ми розуміємо, що це держпідприємство, тому частка безперспективною діяльності в цьому є. Я так розумію, що уряд близький до прийняття рішення про приватизацію підприємства і отримання реальних грошей, а не збитків", - каже він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: