Україна готова достроково погасити викуплені РФ єврооблігації

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 15:07

Україна прийме всі заходи для дострокового погашення викуплених РФ єврооблігацій в разі обгрунтованої вимоги.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Міністерстві фінансів.

Фінансове відомство у відповідь на запит агентства зазначило, що показник відношення державного та гарантованого державою боргу до ВВП розраховується на кінець року до номінального ВВП, офіційно оприлюдненого органом статистики, тому вимір цього показника на будь-яку дату протягом року є некоректним і неправильним.

"Зіставлення показників боргу і ВВП на будь-яку іншу дату, крім 31 грудня, не має економічного сенсу", - підкреслили в Мінфіні.

Реклама:

Згідно з Бюджетним кодексом України, загальний обсяг державного боргу та гарантованого державою боргу на кінець бюджетного періоду не може перевищувати 60% річного номінального обсягу ВВП України.

У разі перевищення цієї граничної величини Кабінет міністрів зобов'язаний вжити заходів для приведення такого загального обсягу боргів у відповідність із положеннями Бюджетного кодексу.

Традиційно Держстат публікує перші дані про номінальний обсяг ВВП за рік наприкінці першого кварталу наступного року.

У Мінфіні уточнили, що ковенанта про граничну суму боргу в інших боргових зобов'язаннях відсутня.

Відносно 605,9 млн доларів боргу України перед Росією, який погашався в рамках угоди від 1997 року про взаємозалік у зв'язку з перебуванням Чорноморського флоту РФ на території України, Мінфін повідомив у запиті, що взаємозалік за 2014 рік проведений на загальних умовах.

"Надалі позиція буде визначатися", - йдеться у відповіді на запит.

Як повідомлялося, зазначені вище євробонди стали частиною програми допомоги Україні на 15 млрд доларів, про яку президент РФ Володимир Путін домовлявся з Віктором Януковичем до зміни влади в Україні.

Папери з купоном 5% річних були випущені в грудні 2013 року на Ірландській біржі і викуплені Росією за рахунок коштів Фонду національного добробуту. Організатором випуску стала дочірня структура ВТБ - VTB Capital plc.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!