"Газпром" пропонує оплачувати транзит газу через Україну боргом "Нафтогазу"

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 09:07

"Газпром" пропонує внести зміни в російське законодавство, щоб отримати можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу" за газ.

Про це пишуть "Ведомости".

Як повідомляється, для цього необхідно внести поправки в закон про валютний контроль і валютне регулювання.

З проханням дозволити взаємозалік вимог по оплаті транзиту і газу "Газпром" звернувся в листі до президента Володимира Путіна 20 серпня, після чого президент доручив уряду опрацювати це питання.

Реклама:

Джерело "Ведомостей", близьке до "Газпрому", підтвердило, що таке звернення було.

За даними "Інтерфаксу", Мінфін, Мінекономрозвитку, Росфіннагляд і Центробанк підтримали цю пропозицію.

"Поправки виправдані в зв'язку зі сформованою ситуацією на території України і для забезпечення захисту державних інтересів та інтересів російських підприємств при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності", - йдеться у відгуку Росфіннадзору.

"Газпром" 13 серпня в своїй звітності по РСБУ за II квартал повідомляв, що через великий борг України з нею можуть "з'явитися негрошові форми розрахунків за газ", але суть не розкривалася.

Зараз борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" становить 5,3 млрд доларів. Україна відмовляється платити, не погоджуючись з ціною газу.

У травні-червні в рамках тристоронніх переговорів між Росією, Єврокомісією і Україною сторони намагалися домовитися про нову ціну та про графік погашення боргу, але переговори провалилися.

"Газпром" в середині червня зупинив поставки газу в Україну, що поставило під загрозу і його транзит до Європи взимку. "Газпром" і "Нафтогаз" подали зустрічні позови до стокгольмського арбітражу: перший - про стягнення боргу, другий - про перегляд ціни газу.

26 вересня тристоронні переговори поновилися, сторони намагаються домовитися про тимчасову ціну газу для України на період судових розглядів в Стокгольмі.

Але "можливість взаємозаліку між" Газпромом "і" Нафтогазом "на тристоронніх переговорах не обговорювалася", - говорить джерело "Ведомостей" в російській делегації.

Представник ЄК це не коментує. Він лише повідомив, що дата і місце для нових тристоронніх переговорів зараз обговорюється.

ЄК за підсумками переговорів 26 вересня відправила проекти угоди в Москву і Київ.

"Згоди "Нафтогазу" для здійснення взаємозаліку не потрібно", - стверджує джерело "Ведомостей", близьке до "Газпрому".

З іншого боку, якщо тристоронні переговори завершаться успішно, то можливість взаємозаліку дозволить "Нафтогазу" частково зменшувати борг в рахунок транзитних платежів, говорить він. Але якщо переговори ні до чого ні призведуть, а від взаємозаліку Україна відмовиться, можливість оплати транзиту живими грошима буде розглядатися "в залежності від ситуації".

"Газпром" завжди оплачував транзит авансом. При цьому ціна транзиту залежить від ціни газу для України, чим вона вище, тим дорожче транзит і навпаки. Але в зв'язку з тим, що Україна наполягає на ціні газу в 268 доларів за 1000 куб. м, а "Газпром" - на 485 доларів, кожна зі сторін вартість транзиту вираховує по-своєму.

За розрахунками "Газпрому" його аванс за транзит закінчився ще в середині липня, "Нафтогаз" же вважає, що аванс ще не вибрано.

"Газпром" виходячи зі своїх розрахунків вже намагався доплачувати "Нафтогазу", але той ці платежі повертав. Однак, коли аванс закінчиться і за розрахунками "Нафтогазу", джерело, близьке до "Газпрому" не говорить.

Для відновлення постачань газу в Україну "Газпром" вимагає часткової оплати боргу та передоплати за майбутні поставки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: