В ОПЕК розповіли, за якої ціни видобуток сланцевої нафти в США накривається

Середа, 29 жовтня 2014, 18:12

При ціні 90 доларів за барель половина видобутку сланцевої нафти в США нерентабельна.

Про це заявив генеральний секретар ОПЕК Абдалла ель-Бадрі на конференції Oil & Money в Лондоні, передають "Ведомости".

Якщо ціни збережуться на поточному рівні, це призведе до відходу з світового ринку приблизно половини обсягу поточного видобутку в США і деяких виробників, заявив він.

За даними Bloomberg, ціни на нафту знизилися на 25% з початку року. Раніше компанія IHS оприлюднила інші дані: що видобуток в США залишиться рентабельним при середній ціні 57 доларів за барель.

Реклама:

За оцінкою Міжнародного енергетичного агентства, велика частина сланцевого нафтовидобутку залишається рентабельною при 80 доларах за барель.

Лише проекти на 2,6 млн барелів на день у всьому світі мають собівартість вище цієї ціни, їх заморожування не сильно відіб'ється на балансі попиту і пропозиції, повідомило агентство два тижні тому.

Інші оцінки у віце-президента "Лукойлу" Леоніда Федуна: 50% усього видобутку американських компаній знаходиться на рівні рентабельності при ціні нафти в 80 доларів за барель, або приблизно 6 млн барелів добового видобутку, сказав він минулого тижня.

При ціні на нафту в 80 доларів за барель під ударом знаходиться приблизно 6 млн барелів добового видобутку, в першу чергу складні проекти біопалив, синтетичних палив, значна частина проектів, пов'язаних з витяганням бітумінозної нафти і частина сланцевої нафти, зазначав Федун.

Низькі ціни можуть навіть підстьобнути розвиток видобутку в США, вважає головний економіст ConocoPhillips Mеріен Ках.

На її думку, падаючі котирування стимулюють пошуки нових рішень: коли витрати зростають і прибуток падає, з'являються нові проривні технології.

Технології змінюються стрімко: суперкомп'ютер зараз здатний обрахувати модель видобутку і зробити за один день стільки роботи, скільки геологи могли раніше зробити за 4-5 років, навів приклад президент BP Роберт Дадлі.

Треба дивитися на американський видобуток не тільки як на нового конкурента на світовому ринку - сланцева революція дуже допомогла американській економіці, підстьобнула темпи росту і допомогла збільшити зайнятість населення, створивши нові робочі місця, захистила сланцевий видобуток Ках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!