НБУ хоче достроково продати частку в Розрахунковому центрі

Вівторок, 28 жовтня 2014, 14:39

Національний банк України планує в найближчому році продати свою частку в ПАТ "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках".

Про це повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак, передає "Інтерфакс-Україна".

"Національний банк раптом вирішив продавати його... Вони планують це зробити найближчим часом. Ну, нехай, в наступному році", - сказав міністр журналістам в кулуарах інвестиційної конференції "A Fresh Look at Ukraine" інвесткомпанії SP Advisors в Києві у вівторок.

Він пояснив, що у зв'язку з цим уряд вирішив відкривати спецрахунки за електронним адмініструванням податку на додану вартість в Держказначействі.

Реклама:

Нагадаємо, 14 жовтня 2013 вступив в силу закон про депозитарну систему, який передбачає поділ розрахунково-клірингової функції та депозитарного обліку, раніше поєднувані комерційним депозитарієм - ВДЦП - і його конкурентом - підконтрольним державі Національним депозитарієм України.

Закон передбачає створення єдиного Центрального депозитарію на базі НДУ і Розрахункового центру з часткою Нацбанку на першому етапі понад 75%.

Нацбанк вирішив створити Розрахунковий центр на базі ВДЦП, який потім був перейменований в ПАТ "Розрахунковий центр".

Частка НБУ в РЦ становить 77,7897%, а в НДУ - 25% акцій.

Крім того, великими акціонерами Нацдепозитарію є держава - 25%, пенсійний фонд НБУ - 10,979%, державні Ощадбанк і Укрексімбанк - відповідно 25% "мінус" 1 акція і 9,98%.

У частині Розрахункового центру закон встановлює, що на першому етапі основним акціонером цієї структури, створюваної у вигляді ПАТ зі статутним капіталом мінімум 100 млн грн, буде Національний банк, частка якого повинна перевищувати 75%, проте згодом, через п'ять років, вона може знизитися до 25% + 1 акція.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!