Іран хоче збільшити видобуток нафти до 4,3 мільйона барелів на добу

Понеділок, 27 жовтня 2014, 14:48

Іран планує найближчим часом збільшити видобуток нафти до 4,3 млн барелів на добу.

Про це заявив заступник міністра нафти ІРІ Мансур Моаззамі, повідомляє агентство ІРНА.

Згідно з даними ОПЕК, добовий видобуток нафти в Ірані у вересні становив 2,675 млн барелів.

Реклама:

При цьому Іран планує наростити потужності з переробки нафти з нинішніх 1,8 млн барелів на добу до 3 млн барелів.

За розрахунками іранських фахівців, розвіданих запасів нафти Ірану вистачить на 60 років.

Іран розглядає різні сценарії реагування на нестабільність нафтових цін, зазначив він. В даний час світовий ринок нафти схильний до впливу політичних та економічних чинників, що призводять до зниження цін - це ситуація в Саудівській Аравії, Росії, збільшення поставок нафти, підвищення стратегічних запасів вуглеводнів.

"Ми управляли країною і при ціні в 5 доларів за барель, і при ціні в 140 доларів за барель, у нас з цим не було проблем", - сказав заступник міністра.

За його словами, при підготовці бюджету на майбутній рік уряд не розраховував на ціновий діапазон в 90-100 доларів за барель, а дотримувалося більш реалістичного підходу, щоб уникнути можливих проблем. До сих пір Іран не стикався з бюджетним дефіцитом.

Разом з тим, експерти Іранської національної нафтової компанії прогнозують ціну на нафту в 2015 році в 70 доларів за барель.

"Саме ця ціна повинна бути закладена в основу бюджету країни на наступний рік", - йдеться в доповіді експертів.

ІРНА також зазначає, що колишній орієнтир в 100 доларів за барель, нібито прийнятий раніше в якості базового, експертами навіть не розглядався.

Заступник генерального директора ІННК з експорту Мохсен Гамсарі повідомив в інтерв'ю ІРНА, що "в найближчий місяць зростання ціни на нафту не передбачається і ніхто на ринку цього не очікує".

"Більше того, - підкреслив він, - наші експерти припускають, що і в наступні місяці навряд чи варто очікувати помітного зростання ціни на сиру нафту. Швидше за все, вона залишиться на тому ж рівні, не кажучи вже про те, що не варто всерйоз очікувати повернення колишніх високих цін".

"Ціна на нафту понад 100 доларів за барель, - вважає Мохсен Гамсарі, - була викликана штучно і за рахунок політичного впливу".

За його словами, "з липня місяця поточного року, як тільки була усунена політична підтримка ринку, почався процес падіння ціни на нафту."

ТАСС

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!