Україні не вдалося домовитися з РФ про формування ціни на газ - Продан

П'ятниця, 26 вересня 2014, 18:14

Ціна на газ, який Київ закуповуватиме для забезпечення безперебійних поставок газу в зимовий період, повинна формуватися на підставі ринкових механізмів.

Про це на прес-конференції в Берліні після тристоронньої зустрічі заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

"Ми вважаємо, що якщо ми погоджуємося на такий варіант ціни, в першу чергу ми повинні узгодити її, а потім вже вирішувати питання платежів. В першу чергу ми повинні мати хоча б на проміжний період нормальну ціну. На жаль, ми на сьогоднішній день не досягнули домовленостей з російською стороною щодо самого механізму", - сказав він.

"ЄК запропонувала як проміжну ціну, до врегулювання ситуації в арбітражному суді, на осінньо-зимовий період у розмірі 385 доларів за тис куб м. Але ця ціна, як пропонувала ЄК, повинна бути комерційною ціною, незалежної від рішень російського уряду ", - заявив міністр.

Реклама:

"Це може бути спеціальне доповнення до договору або окремий договір, де фіксується ціна, і вона не повинна трактуватися, як ціна, отримана внаслідок якоїсь експортної знижки на газ. Для нас ця позиція на сьогодні є принциповою", - додав міністр.

Він підкреслив, що Україна як і раніше виступає проти того, щоб ціна в 385 доларів за тисячу кубометрів була результатом рішення уряду Росії про скасування експортного мита.

За словами Продана, повної згоди з російськими колегами у цьому питанні поки не досягнуто.

Так, міністр енергетики Росії Олександр Новак за підсумками зустрічі заявив, що ціна на газ для України в зимовий період - 385 доларів за тис куб м - розрахована з урахуванням знижки 100 доларів від ціни 485 доларів за тис куб м.

Як повідомлялося, в ході переговорів сторони досягли попередньої угоди, згідно з якою, до кінця жовтня Україна оплатить 2 млрд доларів за раніше поставлений газ, а до кінця року - ще 1,1 млрд доларів.

При цьому, передбачається, на умовах передоплати протягом шести місяців Росія поставить Україні 5 млрд кубометрів газу за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів.

"Інтерфакс-Україна".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!