Індіанці навахо відсудили у США 554 мільйони

Четвер, 25 вересня 2014, 12:39

Влада США виплатить індіанському племені навахо компенсацію в розмірі 554 млн доларів в рамках врегулювання довгострокової тяжби через "неправильне управління фондами та природними ресурсами" протягом десятиліть.

Про це пишуть "Весті.Економіка".

Угода по врегулюванню суперечки, яка триває вже 50 років, буде підписана в п'ятницю в місті Уіндоу Рок, штат Арізоні - столиці резервації племені навахо.

Реклама:

Ця компенсація стане найбільшою виплаченою індіанському племені в історії США.

Уряд США здійснює нагляд за 14 млн акрів (5,7 млн ​​га) землі, що належить племені навахо. Земля здавалася в оренду для сільськогосподарських цілей, видобутку нафти та вугілля, а також заготівлі деревини на шкоду її власникам.

В обмін на 554 млн доларів, представники племені навахо відмовляться від своїх претензій до уряду США, щодо того, як уряд поводиться з природними ресурсами на території резервації, що стане завершенням судового процесу.

Проте, угода не виключає можливості виникнення нових суперечок з питань забруднення води в резервації, заявив генеральний прокурор племені навахо.

Глава племені Бен Шеллі заявив, що він радий такому результату, а також пообіцяв провести загальні збори, на яких буде вирішено, куди направити отримані кошти.

"Після тривалого і важкого процесу я радий, що ми нарешті прийшли до рішення і отримаємо чесну і справедливу компенсацію для племені навахо", - говорить Шеллі.

Генеральний прокурор США Ерік Холдер назвав цю угоду "історичною", заявивши, що вона підкреслює намір Міністерства юстиції "зміцнювати дружні стосунки з корінним населенням".

Угода була досягнута через два роки після того, як адміністрація оголосила про аналогічну угоду з 41 племенем, в результаті якого їм було виплачено 1 млрд доларів. З тих пір уряд врегулював суперечки ще з 40 племенами, виплативши їм у сукупності більш 1,5 млрд доларів, заявили в Міністерстві юстиції США.

У 2006 році представники племені навахо подали позов, в якому стверджувалося, що уряд не може інвестувати в природні ресурси в резервації таким чином, щоб максимізувати прибуток.

В позові заявлялося, що нераціональне використання ресурсів почалося в 1946 році, і як компенсацію представники племені вимагали 900 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!