Білорусь допоможе Україні зняти заборону на ввезення сільгосппродукції в МС

Субота, 13 вересня 2014, 15:23

Білорусь готова допомогти врегулювати питання зі зняттям ветеринарних, санітарних заборон на поставки до Митного союзу м'ясо-молочної продукції з України.

Про це агентству БЕЛТА повідомив начальник головного управління зовнішньоекономічної діяльності Міністерства сільського господарства і продовольства Білорусі Олексій Богданов.

За інформацією агентства, в Мінсільгосппроді відбулися переговори з Надзвичайним і Повноважним послом України в Білорусі Михайлом Єжелем.

Дипломат поінформував білоруську сторону про виконану в Україні роботу з сертифікації підприємств під вимоги Митного союзу, по боротьбі з АЧС, усуненню недоліків у виробничих процесах на молокопереробних підприємствах.

Реклама:

Українська сторона просила взяти до уваги ці заходи і дозволити поставки м'ясо-молочної продукції на ринок Білорусі. На що в Мінсільгосппроді роз'яснили, що рішення про зняття ветеринарних, санітарних заборон на поставки сільгосппродукції приймаються спільно Білоруссю, Росією і Казахстаном.

Законодавство Митного союзу не дозволяє країнам-учасницям діяти в подібних випадках в односторонньому порядку.

"Проте білоруська сторона буде докладати максимум зусиль для благополучного вирішення питання з доступом на територію Митного союзу українських товарів", - зазначив Богданов.

Заборону поставок можуть зняти, якщо українська сторона поінформує уповноважені органи МС про усунення виявлених раніше недоліків, а спеціально створена комісія переконається, що це дійсно так.

Такі обмеження не мають нічого спільного з російськими санкціями щодо, зокрема, деяких українських товарів. "Наша країна не приєдналася до санкцій Росії, наш ринок для України відкритий, як і раніше", - підкреслив Богданов.

Наразі українську свинину заборонено до ввезення через те, що в країні є вогнища АЧС. Із цієї ж причини не можна ввозити корми тваринного походження. Водночас корми рослинного походження, м'ясо птиці та яловичина можна ввозити з дозволених (атестованих) підприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!