"Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" перегляду цін починаючи з 2011 року

П'ятниця, 12 вересня 2014, 09:10

НАК "Нафтогаз України" вимагає від "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі перегляду цін на газ, що діють починаючи з 2011 року.

Про це повідомив глава НАК Андрій Коболєв в ефірі "5 каналу" в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Оскільки процес перегляду ціни був розпочатий ще в 2011 році, ми маємо право вважати, що саме з того часу "Газпром" повинен переглянути всі ціни, які діяли для України. І це позиція, яку ми вже зайняли і з якою плануємо рухатися далі", - сказав він.

Коболєв уточнив, що сума позову "Нафтогазу" до "Газпрому" перевищує 6 млрд доларів, а зустрічного позову "Газпрому" до "Нафтогазу" - 5 млрд доларів. Обидві цифри не остаточні, можуть бути переглянуті.

Реклама:

Глава НАК зазначив, що підготовка до розгляду позовів у суді підходить до завершення.

"На поточний момент ми пройшли всі формальні процедури для початку процесу. Зараз є останній елемент початку процесу - призначення головуючого арбітра, після цього процес буде розпочатий. Буде встановлений графік перших засідань і почнуться слухання", - сказав він.

Глава "Нафтогазу" додав, що розгляд справи Стокгольмським арбітражем займе не менше року.

"Остаточне вирішення питання може бути не раніше, ніж через рік. Що може бути до цього часу? - Може бути, так зване, проміжне рішення, яке дозволить сторонам підтримувати деякий статус-кво. Тобто, наприклад,"Газпрому" - постачати, а нам - купувати газ за деякою проміжної ціною, поки не буде остаточного рішення. Ми активно консультуємося з нашими юристами про доцільність такого варіанту і про те, які наслідки він може мати для нас - найближчим часом ми приймемо деякі позиції", - сказав він.

Коболєв додав, що позиції НАК в суді є дуже сильними.

"Що стосується позиції України - на нашу думку, вона виглядає дуже сильною. Якщо подивитися на європейські країни, навіть просто порівняти з ціною, по якій ми зараз купуємо газ по реверсу - вона значно нижче контрактної ціни ("Газпрому"для України), вона значно нижче ціни на якій наполягає "Газпром", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!