Держдума може ввести штрафи за обважування покупців

Четвер, 11 вересня 2014, 14:36

Комітет Держдуми з конституційного законодавства і держбудівництва рекомендував прийняти в першому читанні проект закону про введення великих штрафів за порушення прав споживачів.

Його авторами виступила група депутатів від фракції "Єдина Росія", пише "ИТАР-ТАСС".

Вони запропонували ввести в КоАП РФ нову статтю "Обман споживачів", згідно з якою "обмірювання, обважування, обрахування, введення в оману щодо споживчих властивостей, якості товару (роботи, послуги) або інший обман споживачів тягне за собою накладення адміністративного штрафу на посадових осіб - від 7 до 10 тисяч рублів; на осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність без утворення юридичної особи, - від 50 до 100 тисяч рублів; на юридичних осіб - від 100 до 300 тисяч рублів".

У разі повторного правопорушення протягом року передбачається збільшення штрафних санкцій для посадових осіб - від 20 до 50 тисяч рублів або дискваліфікацію на строк до одного року; для індивідуальних підприємців - від 300 до 500 рублів або адміністративне призупинення діяльності на строк до тридцяти діб; на юросіб - від 500 тисяч до 1 мільйона рублів також з призупиненням діяльності на 30 діб.

Реклама:

Одночасно, за задумом авторів, КоАП РФ необхідно також доповнити новою статтею, згідно з якою "продаж товарів, виконання робіт чи надання населенню послуг неналежної якості або з порушенням встановлених законодавством РФ вимог" каратиметься штрафом для посадових осіб - від 7000 до 10 тисяч рублів ; для індивідуальних підприємців - від 50 тисяч до 100 тисяч рублів; на юридичних осіб - від 100 тисяч до 300 тисяч рублів".

Передбачається також посилення покарання при повторності на протязі року - аж до 500 тисяч рублів з ​​конфіскацією предметів адміністративного правопорушення.

Як говориться в пояснювальній записці до документа, "найбільш проблемними для споживачів останнім часом стали послуги туристичного бізнесу, житлово-комунального господарства, послуги з перевезення пасажирів повітряним транспортом, у сфері фінансових послуг також виникає все ще багато питань".

"Сильне занепокоєння викликає недостатньо високий рівень безпеки та якості реалізованих товарів (робіт, послуг), особливо продовольчих, часто відсутня повна і достовірна інформація про склад продовольчих товарів, товарів дитячого і дієтичного харчування, досить велике наявність фальсифікату і контрафакту на прилавках магазинів", - зазначають ініціатори.

Депутати також стурбовані тим, що "споживачі часто стикаються з різного роду проявами порушень своїх прав, але в силу незнання, відсутності часу або через невіру в можливість що-небудь змінити і неспівмірності компенсації понесеного збитку, не відстоюють свої права".

"Завданням держави у цьому зв'язку має стати адекватна і надійний захист громадян від зловживань господарюючих суб'єктів", - полягає в супровідних документах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!