Російські банки просять держпідтримки через санкції

Четвер, 7 серпня 2014, 10:28

Россельхозбанк і Газпромбанк просять державної підтримки через введення відносно них санкцій.

Про це розповіли "Ведомостям" два федеральних чиновника і держбанкір.

Як зазначається, 100 млрд рублів просить РСХБ, уточнює один з федеральних чиновників. З недавнього проекту постанови уряду випливає, що держава купить префи РСХБ на 25 млрд рублів, конвертувавши кредит Зовнішекономбанку.

Крім того, держбанк розраховує восени отримати від держави ще порядка 50 млрд рублів в капітал за рахунок додаткової емісії, каже людина, близька до керівництва банку. Таку ж суму називає федеральний чиновник.

Реклама:

Цим апетити РСХБ не обмежуються: він розраховує ще й на заміщення фондування, кажуть держбанкір і чиновник з апарату уряду. Зовнішні запозичення РСХБ становлять 8,7 млрд доларів, або 20% пасивів - найвищий рівень серед держбанків.

Зрозуміло, що компенсувати банкам відсутність зовнішнього фондування доведеться, але грошей в бюджеті немає і єдине джерело - ФНБ, констатує один з чиновників, обумовлюючи, що в ньому ресурси теж обмежені і вони призначаються для інших цілей.

Держбанки пропонують розмістити кошти ФНБ на їх депозитах - як звичайних, так і субординованих - для поповнення капіталу другого рівня, розповідає чиновник фінансово-економічного блоку уряду.

Просять тільки держбанки, але очевидно, що доведеться допомагати і приватним, у яких теж будуть проблеми з фондуванням.

При обговоренні способів заміщення фондування керівництво РСХБ, за словами одного зі співрозмовників "Ведомостей", вказувало, що необхідний банку обсяг депозитів перевищує 100 млрд руб.

Загальна сума докапіталізації РСХБ до 2020 р повинна становити близько 100 млрд рублів, сказано у відповіді банку на запит "Ведомостей".

Газпромбанку уряд допомагати не зобов'язаний, так як це недержавний банк, але він просить допомогу як банк, що "потрапив під санкції" передусім через дії держави, пояснює чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!