Думка експерта: Падіння ВВП України може становити 6,5%

Понеділок, 4 серпня 2014, 15:51

Група "Інвестиційний Капітал Україна" прогнозує, що падіння ВВП України за підсумками 2014 року може становити 6,5%.

Про це повідомив журналістам керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен, представляючи новий квартальний макроекономічний звіт ICU на період 2014-2016 років.

"Ще у квітні ми прогнозували, що зниження ВВП України за підсумками 2014 року становитиме 4,3% без урахування анексії Криму. Однак у зв'язку з погіршенням ситуації в економіці країни, ми знизили свій прогноз до 6,5%", - сказав Вальчишен.

ICU прогнозує, що рецесія в економіці триватиме і в 2015-2016 роках.

Реклама:

"Падіння ВВП за підсумками 2015 року, ми зараз прогнозуємо на рівні 1,9%, хоча ще в квітні розраховували, що буде зростання на рівні 2%. Відновлення економіки почнеться лише в 2016 році, зростання ВВП становитиме 3,1%", - сказав експерт.

За його словами, збільшиться дефіцит державного бюджету.

"Якщо в квітні ми передбачали, що дефіцит державного бюджету за підсумками 2014 року становитиме 89 млрд гривень, то зараз збільшили його до 100 млрд гривень. Таким чином, співвідношення дефіциту держбюджету до ВВП без урахування боргів компанії "Нафтогаз" становитиме 6,4%", - сказав Вальчишен.

ICU також переглянув прогноз по інфляції споживчих цін з 12,1% до 17,3% на кінець грудня цього року, а інфляції цін виробників - з 10,4% до 20,8%.

"Ми живемо в інфляційному шоці. Його коріння - девальвація, розморожування тарифів на комунальні послуги. Інфляція буде зростати і далі, і це серйозний ризик для економіки", - сказав Вальчишен.

На думку керівника аналітичного підрозділу групи ICU, для відновлення економіки необхідний "потужний контрзахід".

"Нашій економіці необхідний потужний контрзахід у відповідь на війну. І потрібен він зараз, часу на довгі дослідження, консультування вже немає", - сказав Вальчишен.

"У числі таких контрзаходів - зняття бар'єрів для ведення бізнесу, повна дерегуляція, прихід в країну великих світових брендів, таких як, наприклад, IKEA, підвищення ефективності державного апарату і т.д.", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: