Німець курує "прокладку" "Газпрому", через яку європейці заробляють мільярди

Середа, 13 серпня 2014, 15:29

Європейська комісія вже давно не вимагає від Росії забезпечити свободу транзиту природного газу з Центральної Азії до Європи, яку Москва мала б забезпечити з урахуванням її членства в СОТ.

Про це пишуть Михайло Гончар, Максим Алінов і Андрій Чубик у "Дзеркалі тижня. Україна".

Разом з тим, газ Центральної Азії надходить до Євросоюзу за "швейцарською" схемою, що дозволяє приховати справжніх бенефіціарів від посередницької діяльності, навіть якщо вони є прем’єрами чи президентами якихось країн, як це мало місце у випадку зі схемою "РосУкрЕнерго".

Продаж природного газу в Німеччину здійснює компанія "Газпромекспорт", яка є 100-відсотковим дочірнім підприємством ВАТ "Газпром".

Реклама:

"Газпромекспорт" не лише продає газ німецьким компаніям-партнерам, а й має бізнес із компанією Gazprom Germania GMBH, що на 100% належить їй же.

У свою чергу, Gazprom Germania є власником пакетів акцій, що належать їй у різних підприємствах, зареєстрованих у різних країнах Європи.

У межах своєї статутної діяльності компанія Gazprom Germania GMBH займається також просуванням "позитивного" іміджу Росії та її компаній в Європі, охоплюючи спорт, мистецтво і культуру.

"Це може використовуватися як "гнучкий" механізм фінансування корупційних за суттю, але не за юридичним змістом дій на прохання та на користь окремих впливових персон", вказують автори.

Швейцарія, чиє законодавство дозволяє зберігати у повній анонімності справжніх власників фірм, можна назвати епіцентром фінансової діяльності "Газпрому" та численних афілійованих з ним компаній, а також, звісно, "Газпромбанку" через його дочірній "Газпромбанк-Швайц".

Прихильність до Швейцарії спадково передалась і дочірній компанії Gazprom Germania GMBH, яка, у свою чергу, передала її й до "Газпром Швайц АГ".

Через GAZPROM Schweiz AG здійснюється торгівля природним газом центральноазіатського походження в Австрії, Італії та Сербії. Офіси банку та компанії розташовані у Цюріху на відстані 4 км один від одного.

За офіційними даними, виручка Gazprom Germania GMBH у 2013 році становила 13,7 млрд євро, прибуток - 287 млн євро, що на 17% більше, аніж 2012 року. Левову частку доходів забезпечила "Газпром-Швайц АГ".

У 2013 році в Європі через цю компанію було реалізовано 33,8 млрд кубометрів природного газу центральноазіатського та азербайджанського походження, що закуповується у країнах регіону. Виручка становила 9,8 млрд доларів, або 7,3 млрд євро, чистий прибуток - 44,6 млн доларів.

Тобто швейцарська "дочка" забезпечує понад 53% доходу для німецької "дочки" "Газпромекспорту".

У 2011 році компанія "Газпром Швайц АГ" розширила свою діяльність і скоригувала її напрями. За дорученням "Газпромекспорту" ця компанія уклала договори на придбання природного газу з Казахстану, Узбекистану, Туркменистану та Азербайджану, ставши монопольним власником і розпорядником усього центральноазіатського газу групи "Газпром".

Саме у 2011 році до складу адміністративної ради "Газпром Швайц АГ" заходять такі відомі особи, як Олена Бурмістрова (нинішній керівник "Газпромекспорту") та Матіас Варніг (керуючий директор "Норд стрім АГ").

Ключовою фігурою для "Газпром Швайц АГ" є колишній співробітник східнонімецької розвідки Hauptverwaltung Aufklärung міністерства державної безпеки ("Штазі") Матіас Варніг.

Показово, що у різні часи він був незалежним директором у керівних органах низки компаній і банків, що наближені до нинішнього володаря Кремля: банк "Россия", ВТБ, "Роснефть", "Транснефть", UC Rusal. Це зайвий раз свідчить про ексклюзивність послуг М.Варніга та його наближеність до Кремля.

Американські джерела вказують на те, що свого часу Варніг пройшов професійну п’ятирічну підготовку з проникнення та роботи в західній банківській системі.

Наші гроші

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!