Рада затвердила закон про захист стабiльностi банкiвської системи

П'ятниця, 4 липня 2014, 13:01

Верховна Рада в п'ятницю затвердила загалом закон про захист стабiльностi банкiвської системи.

Законодавчий акт пiдтримав 231 народний депутат за необхiдного мiнiмуму в 226 голосiв.

Результативно вдалося проголосувати лише з третьої спроби, пiсля того як заступник мiнiстра фiнансiв Вiталiй Лiсовенко нагадав депутатам, що цей законопроект погоджено зi Свiтовим банком i вiд її ухвалення залежить надходження до державного бюджету 1 млрд доларів до кiнця поточного року.

Як повiдомлялося, законопроект № 4938 пiдтримує Нацiональний банк i Мiнiстерство фiнансiв.

Реклама:

Документ, зокрема, спрощує процедури, пов'язанi з термiновою капiталiзацiєю банкiв i продажем проблемних банкiв iнвесторам, пiдвищує мiнiмальний статутний капiтал банкiв з 120 млн гривень до 500 млн гривень, вводить вiдповiдальнiсть за манiпулювання курсом i розширює вiдповiдальнiсть власникiв банкiв.

Крiм цього, закон надає НБУ право встановлювати особливостi банкiвського регулювання у разi стрiмкого погiршення ситуацiї на фiнансовому ринку.

Автори законодавчих змiн також виступили за розширення перелiку критерiїв для зарахування банкiв до категорiї проблемних або неплатоспроможних, зокрема, передбачивши такий крок за досягнення обсягу негативно класифiкованих активiв банку 35% вiд загальної суми активiв.

Також запропоновано виводити з-пiд системи гарантування депозити в банкiвських металах, а також вклади, що використовуються вкладниками як засобу забезпечення виконання iнших зобов'язань перед цим банком, i дозволяється Фонду гарантування вкладiв випускати фiнансовi векселi та облiгацiй, термiн яких може перевищувати п'ять рокiв.

Iнтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: