Мінфін на 100% забезпечив збалансування місцевих бюджетів - Шлапак

Понеділок, 14 липня 2014, 10:19

За підсумками січня-червня 2014 року, розрахункові показники Мінфіну виконано на 100,9%, понадпланові надходження становлять 0,3 мільярда гривень.

Про це в інтерв’ю "Урядовому кур'єру" заявив міністр фінансів Олександр Шлапак.

"Дотації місцевим бюджетам з державного перераховують без затримок. За січень - червень 2014 року місцевим бюджетам перераховано 61,3 мільярда гривень (92,3% призначень на січень - червень), що на 9,8 мільярда, або на 19,0%, більше, ніж у січні - червні торік", - зазначив міністр.

За його словами, на сьогодні Мінфін вжив заходів стосовно забезпечення збалансування місцевих бюджетів цього року.

Реклама:

"Передусім внесено зміни до держбюджету й істотно зменшено прогнозний обсяг доходів місцевих бюджетів, що враховуються під час визначення обсягу міжбюджетних трансфертів (на 4,5 мільярда гривень, або 6,5%). Реалістичність нового прогнозу підтверджується станом надходжень до місцевих бюджетів", - розповів Шлапак.

 Міністр зазначив, що 18 червня Кабмін затвердив план заходів щодо реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні.

"На виконання цього документа Мінфін розробив низку концептуальних пропозицій щодо внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України в частині децентралізації фінансів і зміцнення матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування", - говорить чиновник.

За словами Шлапака, Мінфін врахував європейський досвід (на прикладі Польщі) й попередньо розробив нову модель побудови  фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин.

"Місцеві бюджети формувати та затверджувати слід на місцях, а не за принципом "згори вниз"чи "знизу вгору, тобто бюджетний процес не повинен залежати від ухвалення держбюджету", - підсумував міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: