Ціни на російський газ в Європі можуть знизитися на 17%

П'ятниця, 11 липня 2014, 09:23

За прогнозом Мінекономрозвитку РФ, ціни "Газпрому" на газ за довгостроковими контрактами в Європі до 2017 року знизяться на 17% - до 320 доларів за тисячу кубометрів.

Про це повідомив представник російського міністерства, передають "Ведомости".

"Зазвичай" Газпром "теж планує ціни на основі прогнозів Мінекономрозвитку", - говорить близьке до "Газпрому" джерело.

Як наголошується, ціни компанії в Європі в основному прив'язані до нафтових котирувань. За основним прогнозом Мінекономрозвитку, в 2014 році нафта коштуватиме 104 долари за барель Urals, а в 2015-2016 роках - 100 доларів, тобто фактично не зміниться.

Реклама:

"Ймовірно, розрахунки зроблені і на підставі форвардних цін на європейських спотових майданчиках", - говорить інше близьке до групи "Газпром" джерело.

"Зниження ціни відбудеться через розширення джерел постачання, в тому числі з використанням технологій для видобутку сланцевого газу", - говорить представник Мінекономрозвитку.

У середньостроковій перспективі це сприятиме насиченню ринку. У результаті ціни на газ можуть поступово знижуватися щодо ціни на нафту.

Ціни "Газпрому" в Європі досягли піку в 2008 році, в кризу впали і до колишнього рівня повернулися тільки в 2012 році. А минулого року знову почали знижуватися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!