Депутати відмовилися переводити валютні кредити в гривню

Четвер, 19 червня 2014, 16:04

Голова Верховної ради Олександр Турчинов дав доручення Кабміну і Нацбанку на наступний сесійний тиждень розробити новий законопроект про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну.

Про це голова Верховної ради сказав після того, як депутати не підтримали у першому читанні обидва вже зареєстровані законопроекти про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну.

"Я даю доручення до наступного сесійного вівторка Кабінету міністрів, Національному банку спільно з профільним комітетом і робочою групою підготувати єдиний закон, який ми розглянемо у вівторок", - сказав Турчинов.

Як зазначається, за законопроект позафракційного депутата Миколи Рудьковського, №4895, у першому читанні проголосували лише 174 народні депутати із 235 зареєстрованих у сесійній залі.

Реклама:

Водночас за відповідний законопроект позафракційного депутата Михайла Опанащенка, №4895-1, проголосували в першому читанні 178 народних депутатів із 236 зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом Рудьковського, передбачалося, що всі банки, які діють на території України, за письмовою заявою громадян України, що мають невиконані зобов’язання за договорами споживчого кредиту в іноземній валюті зобов’язані провести конвертацію зобов’язань за кредитними договорами в іноземній валюті в національну валюту України.

Конвертація зобов’язань за кредитними договорами здійснюється кредиторами протягом 6 місяців.

Суми неустойки у вигляді пені, штрафу, які виникли внаслідок неналежного виконання кредитних зобов'язань споживачів в іноземній валюті в період з 1 грудня 2008 року до моменту укладання додаткових угод до діючих кредитних договорів визнаються Кредитором безнадійними та підлягають списанню.

У законопроекті Опанащенка пропонувалося проведення реструктуризації зобов’язань за кредитними договорами в іноземній валюті за заявами позичальників шляхом їх перерахунку в національну валюту, а також визначалося, що реструктуризація зобов’язань проводиться протягом 1 року з дня прийняття законопроекту.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: