Думка експерта: ЄС втомився від "газових" переговірників України

П'ятниця, 13 червня 2014, 18:52

ЄС і Єврокомісія вже втомилися як в цілому від вирішення політичних проблем України, так і від вирішення не менш важкого газового питання.

Таку думку висловив член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, Росія зробила крок назад у газових переговорах і планує перевести Україну на передоплату за газ.

"Наразі про відключення від газопостачання не заявлено, але "Газпром" готується перевести з 16 червня "Нафтогаз України" на передоплату за газ. Це означатиме автоматичне зростання боргу за газ на суму не менше 1,6 млрд доларів як аванс за спожитий газ у червні", - вважає експерт.

Реклама:

Корольчук вважає, що такий поворот газового сюжету у переговорах став наслідком відмови України оплачувати борг за газ та наполяганні на ухваленні "пакетного рішення".

Проте, Україна відмовилася робити свій крок назустріч у питані оплати боргу за газ, що і створює можливість відключення Росією газопостачання.

"На жаль, протягом останніх тижнів газових перегорів ми не побачили принциповості у діях групи переговорників "Яценюк-Продан-Коболев". Обіцянка звернутися до суду Стокгольму - так і залишилася обіцянкою. Обіцянка невиплати боргів за газ до повного перегляду договору із "Газпромом" - також була порушена", - заявив експерт.

"Обіцянка вимагати ціну не більше 268,5 доларів - тепер переговорники України зрадили своїй принциповості і вже готові на ціну в коридорі 268-385 доларів. Обіцянка поставити на переговорах питання долі газових активів у Криму - також виявилася пустим звуком. Для чого ж тоді було заявляти про усі ці фактори, якщо Україна так легко від них відступила",  - додав він.

До того ж, за його словами, нинішні переговорники не змогли використати значну підтримку ЄС і МВФ у питанні виділення коштів для погашення боргів за газ. Яценюк, Продан і Коболев "втопили" суть переговорів у популізмі, красивих фразах і в показових конфліктах із "Газпромом".

"Наразі Україна і Росія обмінюються звинуваченнями. Керівник "Газпрому" Міллер закидає прем’єр-міністру Яценюка зрив переговорів. А "Нафтогаз України" звинувачує "Газпром" у зриві переговорів", - сказав Корольчук.

"Але більш значною проблемою є те, що ЄС і Єврокомісія вже втомилася як в цілому від вирішення політичних проблем України, так і вирішення не менш важкого газового питання. На даний момент Єврокомісія і Росія поставили перед Україною питання зміни формату переговорів і самих переговорників з боку України", - заявив експерт.

"Схоже, що продовження переговорів із можливим зниженням ціни навіть нижче 370 доларів можливе за часткової зміни переговорників у трикутнику "Яценюк-Продан-Коболев". На жаль, для нинішніх переговорників проблематичним виявилося навіть досягнути зменшення ціни на газ на 100 доларів або на 20%", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!