РФ готова прийняти від України борг за газ хоча б за I квартал

П'ятниця, 23 травня 2014, 15:26

Президент РФ Володимир Путін ще раз підкреслив, що ризики щодо поставок російського газу в Європу виникли не з вини Росії, а України, яка відмовляється платити за поставлений газ.

Про це він заявив в ході ПМЕФ, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ситуація парадоксальна. Україна визнає чинний контракт, який підписаний в 2009 році, але відмовляється по ньому платити, наполягаючи на пільгах, не передбачених контрактом", - сказав він.

Він підкреслив, що Росія, розуміючи скрутне економічне становище України, намагалася допомогти, надавши кредит на 3 млрд доларів, а також знижку на перший квартал поточного року за умови погашення заборгованості, що накопичилася та сплати поточних платежів.

Реклама:

"Заборгованість не тільки не погашена, але ще й збільшилася. Поточні платежі взагалі перестали платити, навіть зі знижками. Де наші гроші? На що пішла наша багатомільярдна допомога?", - заявив президент РФ.

Він нагадав, що оскільки умови надання знижки не були виконані, "Газпром" повернувся до системи "повних платежів".

Путін підкреслив, що "Газпром" поставив Україні майже 10 млрд кубометрів газу, що можна порівняти з обсягами поставок газу до Польщі.

"Хто з вас буде поставляти товар безкоштовно в таких обсягах і в таких умовах?" - звернувся він до запрошених главам іноземних держав.

"Є межа, через яку неможливо переступати. Сподіваюся, вдасться домовитися", - додав він, зазначивши, що Україна хоче знижок на газ, на що Росія каже: " заплатіть хоча б за той період, коли знижки діяли", але Україна, зазначив він, відмовляється платити і цей борг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!