Доларизація депозитів в Україні становить 43,4%

П'ятниця, 23 травня 2014, 13:35

Рівень доларизації депозитів за перший квартал 2014 зріс на 6,6 процентних пункту і становив 43,4% у зв'язку з курсовою переоцінкою.

Про це повідомляється в монетарному огляді Національного банку.

Згідно з повідомленням, питома вага доларових кредитів у загальному обсязі зросла 7,8 п.п. і становив 41,8%.

"Рівень доларизації депозитів за цей період збільшився на 6,6 п. п. - до 43,4%, що, зокрема, пов'язано з курсовою переоцінкою... Рівень доларизації кредитного портфеля банків зростав, враховуючи курсову переоцінку кредитів в іноземній валюті. Станом на початок квітня 2014 року цей показник становив 41,8%, тоді як на початку поточного року - 34,0%", - йдеться в огляді.

Реклама:

У звіті наголошують, що показник доларизації кредитів залишається на значно нижчому рівні, ніж до кризи 2008 року.

Згідно зі звітом, в першому кварталі 2014 року політична і соціальна напруженість в Україні негативно впливала на очікування економічних суб'єктів, і це позначилося на збільшенні курсової волатильності гривні і підвищенні чистого попиту на іноземну валюту.

"Валютні нетто - надходження в цей період зменшилися до 51,2 млн доларів у порівнянні з 2,5 млрд доларів у відповідному періоді 2013 року", - йдеться в повідомленні.

За даними регулятора, в першому кварталі пропозиція іноземної валюти була меншою, ніж попит на неї в обох сегментах міжбанківського валютного ринку України.

На безготівковому ринку чистий попит на іноземну валюту склав 4,7 млрд доларів, з піковим обсягом 3 млрд доларів, у лютому, на готівковому ринку - 1,8 млрд доларів.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!