Думка експерта: Українське газове питання відходить на другий план для Євросоюзу

Четвер, 22 травня 2014, 14:36

Часткова переорієнтація Росії на ринок газу Китаю, і в перспективі Південної Кореї і Японії, зведе нанівець спроби ЄС змусити Росію знижувати ціни на газ.

Про це коментує член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За словами експерта, тепер "Газпром" отримав альтернативний і більш перспективний ринок збуту газу.

Для поточних інтересів України газова угода Росії і Китаю дуже несвоєчасна пише автор.

Реклама:

"Україна потрапила в китайський "капкан", який грає на руку Росії. Тепер українські проблеми і, перш за все, вирішення питання газового боргу  Нафтогазу" не буде таким актуальним для ЄС. Адже потрібно буде банально рятувати власну європейську шкуру", - говорить Корольчук.

За словами експерта, останньою жорсткою заявою прем'єр-міністра Яценюка про те, що переговори між Україною і Росією з усіх питань не є можливими, - це остання спроба натиснути на Євросоюз і схилити його на бік України, в тому числі і з газового питання.

Як відзначає експерт, до появи китайської угоди позиція ЄС була "ні вашим, ні нашим".

"Тепер ЄС намагатиметься остаточно не зіпсувати відносини з "Газпромом" і буде дистанціюватися від українського газового питання. Вже зараз ЄС банально схиляє Україну до виплати боргу перед Росією за газ за 2013 р. і перший квартал 2014 року. ЄС і МВФ допоможуть Україні розрахуватися з боргами надавши кредити, які доведеться віддавати", - говорить Корольчук.

За словами експерта, вирішувати і домовлятися з Росією про нову ціну на газ для "Нафтогазу" - як того хоче Україна, - Євросоюз вже не буде. Країни ЄС будуть в першу чергу думати про себе і про ціну на газ для пересічних мешканців та промисловості Євросоюзу, а не для жителів і заводів України.

Власне, Україну схоже знову залишають один на один з "кровожерливим" газовим монополістом Росії, говорить експерт.

Корольчук стверджує, що для України є ще більша небезпека.

"Угода "Газпрому" з Китаєм передбачає, що Росія все ж таки отримає від Китаю інвестиції в газовидобуток в розмірі 20 млрд доларів, а також аванс у розмірі 25 млрд доларів".

Ці кошти дозволять "Газпрому" почати будівництво "Південного потоку" без початкової підтримки Євросоюзу. А це загрожує Україні щорічною втратою транзитного потоку в перспективі до 40-50 млрд куб. м газу", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!