Україна готова управляти ГТС спільно з ЄС і США

Середа, 14 травня 2014, 19:56

Комiсiя Україна-НАТО пiд час минулого засiдання у штаб-квартирi альянсу в Брюсселi обговорили перспективи створення консорцiуму з управлiння газотранспортною системою країни за участю США i ЄС.

Згiдно з повiдомленням мiнiстерства закордонних справ України, засiдання вiдбулося на рiвнi заступникiв постiйних представникiв за участю голови правлiння НАК "Нафтогаз України" Андрiя Коболєва та заступника мiнiстра енергетики та вугiльної промисловостi Iгоря Дiденка.

"Пiд час засiдання обговорювалися актуальнi питання енергетичної безпеки України в контекстi вiйськової агресiї з боку РФ. Зокрема, вiдбувся обмiн думками щодо безпеки енергопостачання в Україну та iншi країни Європи на тлi дедалi бiльш агресивної полiтики Росiї у сферi газопостачання", - йдеться в повiдомленнi.

Сторони також обговорили шляхи диверсифiкацiї шляхiв постачань енергетичних ресурсiв в Україну i посилення енергоефективностi країни.

Реклама:

Ранiше прем'єр-мiнiстр України Арсенiй Яценюк заявив, що спiльна експлуатацiя української ГТС з Європейським Союзом i США вiдкриє нову сторiнку у вiдносинах ЄС-Україна-Росiя.

Систему магiстральних газопроводiв i 12 пiдземних сховищ газу країни експлуатує "Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України".

Пропускна здатнiсть ГТС України на входi становить 288 млрд кубометрів, на виходi - 178,5 млрд кубометрів, зокрема до країн Європи 142,5 млрд кубометрів, Молдову - 3,5 млрд кубометрів.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: