Росія втратить 126 мільярдів, якщо ЄС скоротить споживання енергоносіїв

Понеділок, 28 квітня 2014, 16:51

Росії загрожує скорочення споживання російських енергоносіїв на 20% при одночасному зменшенні ціни теж на 20%.

Такі розрахунки наводять експерти громадської організації Центр UA.

"Якщо країни ЄС приймуть політичне рішення частково скоротити споживання російських нафти та газу,спираючись на вже накопичені резерви - таке скорочення може становити від 20 до 50%, але не більше", - зазначають експерти.

За їх словами, на ринку нафти це можна зробити шляхом штучного тимчасового збільшення пропозиції нафти на світовому ринку з боку США через використання стратегічних резервів чи збільшення поставок із деяких країн ОПЕК, таких як Саудівська Аравія та Іран.

Реклама:

На ринку газу ЄС – через збільшення пропозиції зрідженого газу зі США та країн Перської затоки (головним чином Катару) та відмова від довгострокових контрактів із "Газпромом", ціна в яких прив'язана до ціни на нафту.

Як зазначають експерти, з урахуванням того, що 28% російського бюджету формуються від оподаткування експортних надходжень від продажу енергоносіїв, часткове скорочення їх споживання приведе до зменшення доходів російського бюджету на 8% або на 126 млрд доларів.

Виходячи із структури видатків консолідованого бюджету РФ (федеральний бюджет + бюджети суб'єктів федерації) найбільше постраждає соціальна сфера, яка займала у 2013 році 33,7%, а також програми підтримки окремих галузей економіки (13,2%) та освіта (11,6%). Охорона здоров'я – меншою мірою (8,7%).

Натисніть для збільшення

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: