Новинський придумав, як не віддавати мільйони держбанку

Понеділок, 28 квітня 2014, 12:14

Фірми, що входять в орбіту Вадима Новинського, почали погашати борги перед "Укргазбанком" на загальну суму близько 130 мільйонів гривень, але не грошима, а акціями самого банку, при чому за завищеною вартістю.

Про це пише Олександр Наконечний у "Діловій  столиці".

В орбіту Новінського входить щонайменше шість боржників "Укргазбанку" - фірми "Український венчурний капітал", "Фінансово-інвестиційний альянс", "Українські будівельні інвестиції", "Українська компанія розвитку проектів", "Інвестаналітик" та "Укргазінвест Плюс".

Як пише автор, остання фірма до 2011 року контролювалася екс-заступником голови правління "Укргазбанка" Олексієм Омельяненком, який зараз є депутатом Київради. Решта компаній входили в орбіту братів Василя та Олега Горбалів.

Реклама:

Ці компанії станом на 2008 рік володіли щонайменше 78% акцій "Укргазбанку". Саме у той час банк видав багатомільйонні кредити близьким до Новинського компаніям.

Наприклад, фірми "Селтік" і "Евертон"отримали 30 мільйонів гривень і 50 мільйонів гривень відповідно, а "Інтеріор" - 90 мільйонів гривень.

У 2009 році, до переходу контрольного пакету акцій "Укргазбанку" у власність держави, вказані шість компаній поручилися за структури, які заборгували банку близько 130 млн гривень.

У ході судової тяганини боржникам-поручителям вдалося знайти спільну мову з керівництвом "Укргазбанку".

Главою правління банку з 2011 року є Сергій Мамедов, який вважається креатурою Сергія Арбузова, йдеться у матеріалі.

Так, у листопаді минулого року "Фінансово-інвестиційний альянс" добився погашення боргу на суму близько 15 млн гривень не грошима, а акціями "Укргазбанку", посилаючись на відсутність інших активів.

На початку квітня цього року таку ж операцію провело ТОВ "Укргазінвест Плюс", яке передало банку його акції в рахунок списання понад 65 млн гривень боргу.

Так само збирається списати борг на суму 30 мільйонів гривень ТОВ "Українські будівельні інвестиції".

Ці компанії віддають "Укргазбанку" його ж акції за номінальною вартістю 1 гривня за штуку, посилаючись на те, що це відповідає ринковому курсу.

Однак українські брокери стверджують, що реальна вартість акції не перевищує 20 копійок, при цьому на них фактично відсутній попит.

Таким чином "Укргазбанк" фактично списав структурам Новинського значну частину боргів.

Зараз 92,99% акцій "Укргазбанку" належить державі.

Наші гроші

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: