Експорт Китаю впав на 18%

Неділя, 9 березня 2014, 12:33

Експорт Китаю знизився в річному вираженні на 18,1%, при тому, що експерти очікували зростання на 7,5%.

Вийшли також дані з інфляції, пишуть "Вести.ru".

Зростання споживчих цін сповільнилося до мінімуму за 13 місяців, а ціни виробників впали 24 місяць поспіль.

Втім, реальну картину оцінити досить важко, і для цього є як мінімум дві причини, пише видання.

Реклама:

По-перше, це досить тривале святкування Нового року за Місячним календарем. Свята в Піднебесній традиційно спотворюють статистичні дані.

Друга причина - торік митні органи Китаю виявили у багатьох компаній фальшиві рахунки, які використовувалися для мінімізації податків.

Як наголошується, цей прийом бізнесменів призвів до серйозного завищення даних по зовнішній торгівлі. Процес цей в результаті влада взяли під жорсткий контроль, тому зрозуміти якими були реальні цифри минулого року не представляється можливим.

Деякі експерти, тим не менш, не бачать в даних, що вийшли катастрофи.

Так, Дін Шуан з Citigroup, який до речі прогнозував зниження експорту на 8,5%, вважає, що з урахуванням описаних вище факторів, дані з торговельного балансу не виглядають так вже сумно.

Як зазначається, другий компонент торгівлі - імпорт - зріс на 10,1%, в ​​результаті чого дефіцит торгового балансу досяг максимумів за 2 роки - 23 млрд доларів.

"Необхідно стежити за розвитком подій у другій за величиною економіці світу, адже влада поставила мету по зростанню ВВП на цей рік в 7,5%, що за оцінками експертів вельми амбіційно", - пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!