США виділяють Молдові 10 мільйонів на зміцнення безпеки на кордоні

Неділя, 30 березня 2014, 14:32

Вашингтон надасть Молдові додатково 10 мільйонів доларів для зміцнення безпеки на кордоні.

Про це заявила помічник державного секретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ситуація в регіоні складається непросто. Тому ми вирішили додатково до раніше обіцяних коштів надати Молдові 10 млн доларів для зміцнення безпеки на кордоні. Це вписується в стратегічний діалог, який Молдова розвиває з США", - сказала Нуланд на прес-конференції в Кишиневі.

За її словами, в ході переговорів в молдовській столиці обговорювалися як двосторонні відносини, так і ситуація в регіоні в цілому.

Реклама:

Нуланд зазначила, що Молдова підтримала резолюцію ООН по Криму, "висловившись на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України".

"Я не випадково перебуваю сьогодні в Молдові. Ми хочемо підтвердити прихильність територіальній цілісності та суверенітету Молдови, праву народу Молдови робити свій вибір на користь прогресу і європейської інтеграції", - сказала Нуланд.

"Ми вітаємо досягнутий Молдовою прогрес, у тому числі в лібералізації візового режиму, отриманню доступів товарів на європейські ринки. Усім цим зможуть користуватися громадяни Молдавії, в тому числі Придністровського регіону та Гагаузії", - додала вона.

Помічник держсекретаря також підкреслила необхідність "використовувати всі засоби для зміцнення безпеки і забезпечення вільного пересування людей через Придністровський ділянку молдавсько-українського кордону".

Відповідаючи на питання з приводу блокади на кордоні між Придністров'ям і Україною, Нуланд сказала, що ніякої блокади немає, і торговельні зв'язки, туризм розвиваються, десятки тисяч людей переїжджають через кордон.

"Якщо в Придністров'ї говорять про блокаду, то Росія повинна використовувати свої можливості вплинути на придністровських лідерів, щоб забезпечити доступ ОБСЄ в регіон, у тому числі на кордоні. Євросоюз вже має місію, яка доповідає про те, що на кордоні дотримується нормальний режим пересування", - сказала Нуланд.

Говорячи про ситуацію в Придністров'ї, Нуланд зазначила, що США "висловлюється на підтримку територіальної цілісності і суверенітету Молдавії, врегулювання конфлікту виключно мирним шляхом, дипломатичними засобами".

"Ми сподіваємося, що ситуація буде зберігатися стабільною, і діалог буде продовжено", - сказала помічник держсекретаря.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: