У 2014 році зростання економіки не буде - прогноз

П'ятниця, 21 березня 2014, 10:27

У 2014 році у промисловості України посилиться падіння, передусім через погіршення торговельних відносин з Росією.

Про це йдеться у прес-релізі "Міжнародного центру перспективних досліджень".

"2013 року РФ була найбільшим торговельним партнером України. На неї припадало 24% експорту. Торгівельна війна з Росією насамперед  вдарить по попиту на продукцію машинобудування", - йдеться в прес-релізі.

Як зазначається, серед найвагоміших статей експорту до РФ -  саме продукція машинобудування, у багатьох товарних групах якого продажі до Росії становлять понад половину загального обсягу. Наприклад, у групі 84 "Реактори ядерні, котли, машини" вага РФ склала 58%, у групі 86 "Залізничні  локомотиви" - 71%.

Реклама:

"Значну частину українського експорту до РФ купують державні компанії, і тому рішення щодо продовження контрактів може базуватись не лише на економічних, а й на політичних факторах. Скасування контрактів негативно вплине на російську економіку, проте цей вплив буде значно менший за вплив на економіку України", - зазначає прес-служба.

Також зазначається, що протистояння з РФ призведе до меншого товарообігу залізничним та трубопровідним транспортом, що скоротить валову додану вартість на транспорті на 3%. Також на 10% зменшиться випуск у переробній промисловості. 2014 рік буде третім роком негативної динаміки в переробній промисловості.

"Переорієнтування товарних потоків на ринки інших країн у короткотерміновому періоді дуже складне, бо товари часто не сертифіковані або неконкуретноздатні на інших ринках. Україна лишається критично залежною від імпорту газу з РФ. Скорочення поставок матиме суттєві негативні наслідки для економіки", - йдеться в повідомленні.

На думку експертів, Україна зможе домовитись про зовнішні запозичення на рівні до 40 млрд доларів з західними державами та МВФ. Загострення політичної ситуації негативно впливатиме на інвестиційний клімат. Прихід приватного інвестора в Україну до більшої визначеності ситуації неможливий.

Як зазначається, 2014 року валова додана вартість (ВДВ) у сільському господарстві скоротиться на 5% через менший врожай. Існує ризик більшого скорочення через зменшення внутрішнього попиту та зростання витрат через девальвацію. У торгівлі спостерігатиметься падіння і в оптовому, і в роздрібному секторі. Скорочення ВДВ в торгівлі становитиме 7%.

"Очікується  подальша девальвація цього року. За прогнозом, 2014 року середньорічний курс сягне 10 гривень за долар, на кінець року - 11 гривень за долар", - повідомляє прес-служба.

2014 року відбудеться зменшення дефіциту поточного рахунку, проте необхідність обслуговування зовнішніх боргів, несприятливий інвестиційний клімат та низькі суверенні рейтинги призведуть подальшого скорочення чистих золотовалютних резервів.

"Певне падіння 2014 року, буде лише тимчасовим перед відновленням економічного зростання 2015 року. Скорочення зовнішніх та внутрішніх дисбалансів, болісне проте необхідне, створить умови для зростання вже у 2015", - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що девальвація сприятиме зростанню експорту та скороченню імпорту, що покращить зовнішньоторговельний баланс.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: