Західні банки призупинили видачу кредитів російським компаніям

Субота, 15 березня 2014, 14:35

Ринок синдикованих кредитів для компаній РФ завмер, а кредитні лінії на мільярди доларів, які перебували в процесі формування, виявилися замороженими напередодні підсумків референдуму про статус Криму, кажуть банкіри.

Про це пише "Reuters".

Як наголошується, російські компанії, включаючи оператора мобільного зв'язку "Вимпелком" і найбільшого в світі виробника хлористого калію "Уралкалій", зіткнуться з проблемою можливого зростання вартості запозичень, коли кредитування відновиться.

Подорожчання запозичень стане ще одним ризиком для економіки Росії, над якою нависли санкції США і Європейського союзу, які пригрозили покарати Москву за референдум про відділення Криму від України 16 березня.

Реклама:

Станом на початок березня в роботі знаходилися близько 20 нових кредитів для російських компаній, а переговори про нові кредити обсягом 5,5 мільярда доларів, включаючи трирічну позику "Вимпелкому" на 2 мільярди доларів, були в просунутій стадії, пише видання.

Міжнародні банки тягнуть час, в тому числі в угодах, вже схвалених кредитними комітетами, оскільки хочуть прояснення мінливої ​​політичної ситуації, говорять банкіри.

Погоджений термін видачі принаймні одного великого кредиту був зірваний минулого тижня, після того як лише 2 з 10 банків, запрошених до участі, відгукнулися вчасно, сказали банкіри.

"Банки кажуть, що вони як і раніше відкриті, але вони нічого не роблять. Російські угоди заморожені", - сказав високопоставлений банкір.

Серед компаній які знаходяться в процесі оформлення кредитів на суму понад 1 мільярд доларів - нафтохімічний гігант "Сибур", Новолипецький металургійний комбінат і виробник залізної руди "Металоінвест". "Уралкалій" шукає рефінансування в обсязі 500 мільйонів доларів.

"Ніхто при здоровому глузді не буде дзвонити клієнтові і говорити, що знайшов для нього гроші. Клієнти цього і не очікують", - сказав інший високопоставлений банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!