Мінекономторгівлі візьметься за систему держзакупівель

Середа, 12 березня 2014, 09:05

Міністерство економічного розвитку і торгівлі запропонувало нову редакцію закону про державні закупівлі, яку вже через два тижні уряд планує передати до Верховної ради.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета, як і обіцяв, всього за два тижні розробив нову версію закону "Про здійснення держзакупівель". Реформування системи, за його словами, - один з пріоритетів діяльності відомства.

За словами члена робочої групи з підготовки змін до тендерного законодавства, виконавчого директора Transparancy International Ukraine Олексія Хмари, з 2010 року, коли був прийнятий базовий і нині чинний закон про держзакупівлі, в нього більше 40 разів вносилися зміни.

Реклама:

"І в більшості випадків це тільки погіршувало ситуацію", - говорить він.

Запропонована редакція передбачає майже п'ятикратне скорочення (до дев'яти) переліку випадків, на які не поширюватиметься дія закону. Винятки, зокрема, пропонується поширювати на закупівлю товарів, робіт і послуг, які є держтаємницею, для проведення виборів і референдумів, пов'язаних з операціями Нацбанку, або послуг, необхідних для обслуговування і погашення держборгу.

Для інших 35 винятків, наприклад закупівля природного газу та його транспортування, послуги з авіаперевезення осіб, які перебувають під держохороною або покупка кормів для циркових тварин, повинне буде діяти тендерне законодавство.

"Спочатку було десять винятків, і ми хочемо повернутися до цього. Адже чим менше винятків, тим менше шансів на корупцію", - упевнений Хмара.

Крім того, міністерство запропонувало зробити прозорішою процедуру закупівлі товарів, робіт і послуг, здійснювану за власні кошти державних, казенних, унітарних, комунальних підприємств з держчасткою понад 50 % і їх "дочок" .

На сайті міністерства (без дублювання в друкованому виданні) вони будуть публікувати звіти про підписані договори, а також інформацію про зміну умов в них. Додамо , що оприлюднення такої інформації стане обов'язковим для всіх замовників держзакупівель.

Крім того, будуть розкриватися дані про всіх субпідрядників, яких учасник-переможець буде залучати до виконання робіт в обсязі не менше 20% від вартості договору.

Хмара додає, що несумлінні фірми-учасники, які були викриті в порушеннях тендерного законодавства, протягом трьох років будуть позбавлені можливості участі в держзакупівлі.

Законопроектом передбачається ліквідація процедури електронних реверсивних торгів, як неефективних і в цілому масово так і не проведених. Змін, хоч і незначних зазнала процедура закупівлі в одного учасника. Міністерство та експерти запропонували нове для неї назву - переговорна процедура закупівлі.

По суті, вона не відрізнятиметься від попередньої, але будуть переглянуті і скорочені умови її застосування. Із законодавства запропоновано виключити умова купівлі товарів на товарній біржі, а також у разі припинення госпдіяльності компанії. Закупівля додаткових будівельних робіт із застосуванням переговорної процедури планується з обмеженням.

Загальна вартість таких додаткових робіт не повинна перевищувати 50% вартості головного договору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!