Кабмін має намір збільшити до 2030 року видобуток газу до 45 млрд кубів

Вівторок, 4 лютого 2014, 14:53

Уряд підтвердив плани щодо збільшення видобутку природного газу в Україні до 2030 року до 45 млрд кубометрів і скорочення його імпорту до 5 млрд кубометрів.

Про це йдеться в Енергетичній стратегії України на період до 2030 року, прийнятої Кабінетом міністрів у серпні 2013 року, пише "УНІАН".

Згідно з документом, енергостратегія передбачає повне забезпечення зростаючого попиту на електроенергію за рахунок термінової модернізації теплоелектростанцій, продовження терміну експлуатації атомних електростанцій, значні інвестиції в модернізацію і розширення електромережевого господарства країни.

А також збільшення видобутку газу до 40-45 млрд куб м на рік і вихід на забезпечення 90% власного споживання газу за умови доопрацювання порядку видачі ліцензій, УРП, оподаткування та активної роботи для залучення інвесторів.

Реклама:

Крім цього, передбачається до 2030 року досягти повного забезпечення попиту на вугілля шляхом збільшення економічно ефективного видобутку енергетичного вугілля в обсязі до 75 млн тонн на рік (і коксівного до 40 млн тонн на рік) за умови максимальної приватизації та підвищення ефективності роботи шахт, а також подальшого закриття неприватизованих збиткових шахт.

Також в документі зазначається, що до 2030 року очікується істотне скорочення державних витрат за умови припинення субсидування галузей з одночасним підвищенням ефективності роботи підприємств ПЕК.

"Залучення необхідних інвестицій (близько 200 млрд доларів) в ПЕК вимагає розробки програм реформування галузей, створення конкурентних ринків, підвищення цін на енергоресурси з метою створення привабливих умов для приходу в галузь приватних інвесторів, посилення системи контролю за монополіями, а також доопрацювання довгострокової стабілізації нормативно-правового поля", - йдеться в документі.

Нагадаємо, в березні 2013 Кабінет міністрів виділив Міністерству енергетики та вугільної промисловості 301,9 млн гривень на виконання заходів Енергетичної стратегії України до 2030 року, запланованих на 2013 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!