Банки не продаватимуть позичальникам валюту за пільговою ціною

Середа, 26 лютого 2014, 09:28

Більше всіх від девальвації гривні страждають банківські позичальники, які змушені щомісяця виплачувати валютні кредити за постійно зростаючим курсом, при цьому банкіри не хочуть розділити з ними збитки і почати продавати їм валюту за пільговою ціною.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, долар продовжує ставити рекорди.

За даними валютного "індикатора", ціна американської валюти на міжбанку становила 9,65-9,9 гривень за долар, а деякі угоди укладалися за курсом 10 гривень за долар.

Реклама:

Цей рівень є історичним максимумом - останній раз котирування піднімалися до рівня 10 гривень за долар ще 18 грудня 2008 року. Тоді це також були одиничні угоди, адже в той же день середній курс на міжбанку впав до 9,45 гривень за долар.

Як повідомляє видання, 25 лютого, спостерігалася аналогічна ситуація: після досягнення планки в 10 гривень за гривня до кінця торгів зміцнилася до 9,77 гривень за долар. Готівковий ринок трохи відстає: середня ціна долара в обмінниках, за даними finance.ua, становила 9,57 гривень, а в небанківських пунктах долар продавали по 10,4 гривень.

Купити валюту в банках по курсу на рівні 9,5 гривень складно: або в обмінних пунктах валюти немає, або керівництво розпорядилося її не продавати.

Призначений в понеділок голова Національного банку Степан Кубів спробував заспокоїти ринок, сказавши, що курс буде визначатися ринком і майже досяг піку.

"Маючи гривні, євро або долари на депозиті, не потрібно поспішати розривати угоду, тому що пік зростання курсу долара вже максимальний - не піддавайтеся ажіотажу", - сказав Кубів.

Після цього Нацбанк підняв офіційний курс з 9,038 гривень за долар до 9,426 гривень за долар.

Неофіційно банкіри говорять, що тиск на валютний курс посилило збільшення гривневої ліквідності. НБУ видав у понеділок річне рефінансування під 19,5% річних на суму 183,2 млрд гривень чотирьом банкам.

Їх назви не розголошуються.

Кошти під потрійну облікову ставку НБУ регулятор видав у рамках постанови N48, яким обіцяна ліквідність банкам, що зазнають проблеми через відтік депозитів. Кошти видаються в тому обсязі, який був виведений вкладниками з банків. При цьому залишки на коррахунках зросли до 26,950 млрд гривень, а овернайт впав до 14,4%.

Українська влада вже почали попередні переговори про отримання зовнішнього валютного фінансування, але перерахування грошей буде можливо не раніше кінця наступного місяця. А курс вже виходить з-під контролю регулятора - НБУ вчора не виходив на міжбанк. Найбільше від девальвації гривні постраждає населення.

Кредитування в іноземній валюті заборонено майже п'ять років, але валютні роздрібні портфелі банків все ще великі.

За даними Нацбанку, на 1 лютого громадяни обслуговували в банках валютний кредитний портфель на суму 65,5 млрд гривень. Найбільше дорогих і довгих кредитів на купівлю, будівництво і реконструкцію нерухомості було видано в доларах - на 35,6 млрд гривень.

Видання задало питання представникам приблизно 70 банків, чи мають намір вони продавати іноземну валюту своїм позичальникам за пільговим курсом, щоб взяти на себе частину клієнтських збитків і не допустити дефолту клієнтів по валютних боргах. В установах поки не готові полегшити життя своїм клієнтам.

Учасники ринку сподіваються, що найближчим часом курс відкотиться до рівня хоча б 9 гривень, і проблема вирішиться сама собою.

При цьому банкіри не побоюються значного зростання валютної заборгованості та можливих проблем, пов'язаних з цим.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!