Видобуток коксівного вугілля знизився до мінімуму за час незалежності

П'ятниця, 14 лютого 2014, 20:02

За підсумками 2013 року видобуток коксівного вугілля в Україні знизилася в порівнянні з попереднім роком і становив близько 23,7 мільйона тонн, що є мінімальним значенням за історію незалежності.

Про це повідомляє підприємство "Укрпромзовнішекспертиза".

"Стабілізувати обсяги видобутку і поступово перейти до стадії стійкого зростання поки не вдається", - коментує Олександр Крайник, начальник аналітичного відділу УПЕ.

За його словами, перспектива подальшого нарощування видобутку безпосередньо пов'язана з можливостями залучення фінансових коштів у галузь для своєчасного проведення підготовчих гірничих робіт, модернізації існуючих і закладки нових шахт.

Реклама:

Як наголошується, в умовах випереджального зростання потреби в коксівному вугіллі збільшилася частка імпортного вугілля в структурі споживання коксохімічними підприємствами України.

Цей показник зріс з 7,5% у 2001 році до 55% в 2013 році. В абсолютних величинах імпорт вугілля для потреб коксохімічного виробництва зріс з 2,5 млн тонн в 2001 році до 10,5 млн тонн в 2012 році і 10,9 млн тонн в 2013 році.

"Всього ж імпорт коксівного вугілля в Україну в 2013 році досяг фактично 14 млн тонн.

Експорт коксівного вугілля з України традиційно невеликий, що пов'язано з дефіцитом вугілля на ринку", - йдеться в повідомленні підприємства.

Проте, в 2013 році експорт помітно зріс порівняно з 2012 роком і перевищив 500 тисяч тонн, що частково пов'язано з активізацією експорту високосірчистого вугілля, яке не знаходить збуту на внутрішньому ринку через збільшених вимог до якості коксу.

Також наголошується, що в 2013 році було вироблено близько 17,6 млн тонн коксу, що на 7,1% менше показника 2012 року. При цьому видиме споживання коксу зменшилося на 2,8%.

"Зниження видимого споживання коксу в умовах нарощування виробництва чавуну стало можливим через зниження на 5% питомої витрати коксу при виробництві чавуну в умовах впровадження нових установок ПВП в доменному виробництві", - пояснює Крайник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: