Україна готує проект модернізації теплокомуненерго на 400 мільйонів доларів

Четвер, 13 лютого 2014, 10:41

Світовий банк незабаром може почати кредитування десяти підприємств теплокомуненерго України.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, українська влада і Світовий банк підготували проект відкриття кредитної лінії для впровадження енергозберігаючих технологій у сфері централізованого теплопостачання на десяти підприємствах теплокомуненерго.

За словами в.о. віце-прем'єра Олександра Вілкула, відповідне рішення було прийнято на вчорашньому засіданні Кабінету міністрів, а переговори зі Світовим банком почнуться вже 21 лютого.

Реклама:

Мова йде про проект "Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України", згідно з яким десять підприємств-часників завдяки модернізації об'єктів теплоенергетики зможуть знизити споживання природного газу на 47,1 млн кубометрів на рік (-3,2%), а також скоротити виробничі витрати на 467 млн ​​гривень (-11%) на рік.

Для участі у проекті відібрано "Вінницяміськтеплоенерго", "Міськтепловоденергія" (Кам'янець-Подільський Хмельницької обл.), "Донецькміськтепломережа", "Харківські теплові мережі", "Івано-Франківськтеплокомуненерго", "Миколаївоблтеплоенерго", "Херсонтеплоенерго", "Дніпротеплоенерго", "Кіровоградтепло" та Чернігівська ТЕЦ.

Проектом передбачена реконструкція котелень із заміною обладнання, будівництво локальних котелень та когенераційних станцій на них, впровадження автоматизованої системи диспетчерського управління теплопостачанням та установлення енергозберігаючого обладнання.

Загальна сума кредиту складе приблизно 382 млн доларів, з яких близько 332 млн доларів надасть Світовий банк і близько 50 млн доларів - фонд чистих технологій.

Термін кредитування, за попередніми умовами, складе 18 років з п'ятирічними кредитними канікулами, процентна ставка - 0,59%.

Разом з тим у повідомленні прес-служби Кабміну підкреслюється, що "загальна сума кредиту, умови і терміни кредитування будуть визначені за результатами переговорів зі Світовим банком".

Це не перший проект Світового банку з модернізації теплокомуненерго. Раніше подібний проект був реалізований в столичній теплогенерації.

У банку відзначають, що переговори за новим проектом велися півтора року як з муніципалітетами, так і з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

"Однак це були лише підготовчі роботи , а самі переговори почнуться тільки зараз" , - зазначили у банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: