Лізингові компанії значно скоротили продажі

Вівторок, 21 січня 2014, 11:24

Темпи зростання лізингового ринку в IV кварталі минулого року сповільнилися: компанії уклали ряд нових договорів на 1,27 мільярда гривень, хоча кварталом раніше обсяг нового бізнесу був на 30% вище - 1,7 мільярда гривень.

Про це свідчать дані Українського об'єднання лізингодавців, пише "Комерсант-Україна".

За інформацією видання, лідером стала компанія "Райффайзен Лізинг Аваль", яка уклала договорів на 292,6 млн гривень, друге і третє місця зайняли "ОТП Лізинг" - 219,4 млн гривень та Український лізинговий фонд - 174,6 млн гривень.

У цілому за рік обсяг нового бізнесу лізингових компаній становив 6,7 млрд гривень. Найактивнішим за цей період був "ОТП Лізинг", в тому числі за рахунок покупки портфелів інших учасників ринку - "ІНГ Лізинг Україна" і "Евролизинг". Український лізинговий фонд збільшив бізнес на 1,37 млрд гривень, а "Райффайзен Лізинг Аваль" - на 1,16 млрд гривень.

Реклама:

Як наголошується, уповільнення темпів зростання нового бізнесу викликано зниженням ділової активності.

"Для представників бізнесу грудень став найгіршим місяцем в році. Відмова від підписання угоди про асоціацію з ЄС змусила власників бізнесу переглянути свої плани", - говорить керівник "Ідея Лізинг Україна" Роман Іваненко.

"Наші клієнти заморозили свої інвестиційні проекти, тому попит на послуги лізингових компаній зменшився", - нарікає генеральний директор "ОТП Лізингу" Андрій Павлушин.

Також наголошується, що обсяг фінансування компанії в IV кварталі був у три рази менше, ніж у III кварталі. Ще однією причиною спаду стало подорожчання залучених ресурсів, за рахунок яких лізингові компанії фінансують своїх клієнтів.

"Після того як восени міжнародні рейтингові агентства знизили рейтинги України, залучати кошти стало складніше і дорожче", - зазначила голова правління "УніКредит Лізинг" Лариса Чернишова.

Її компанія в IV кварталі уклала договорів всього на 29,98 млн гривень, опустившись за цим показником з другого місця в III кварталі на 11 позицію.

Утримувати позиції вдається компаніям, які отримують фінансування від материнських структур.

"Райффайзен Лізинг Аваль" збільшила обсяг нового бізнесу з 24,92 млн гривень в липні-вересні до 292,6 млн гривень в жовтні-грудні. Зберегти темпи зростання вдалося і Українському лізинговому фонду, пише видання.

"Нашим джерелом фінансування є материнська компанія, а також кредитні лінії в українських банках", - розповів директор Українського лізингового фонду Кшиштоф Флорчак.

За словами банкірів, останнім часом лізингові компанії стали частіше звертатися за фінансуванням в українські установи.

"Але ліквідних застав на необхідну суму у них немає. Ми пропонували викупити у них частину портфеля, але вони відмовилися", - говорить заступник голови правління одного з найбільших банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!