ЄБРР скоротив вкладення в Україну до 820 мільйонів євро

Вівторок, 21 січня 2014, 10:04

Один з найбільших кредиторів та інвесторів української економіки - Європейський банк реконструкції та розвитку - другий рік поспіль скорочує фінансування українських проектів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

У банку в понеділок заявили, що в 2013 році вклали в Україну 820 млн євро. Оскільки в 2012 році банк інвестував 934 млн євро, обсяг фінансування за рік скоротився на 12,2%.

Примітно, що в 2012 році ЄБРР також знизив обсяги вкладень (-8,4%), хоча може виділяти Україні інвестиції та кредити на 1 млрд євро на рік, пише видання.

Реклама:

Як наголошується, незважаючи на зниження активності, банк отримав нові можливості. ЄБРР дозволено випускати облігації в національній валюті з метою подальшої видачі гривневих позик.

"Це дозволить ЄБРР вирішити критичні проблеми кредитування малого та середнього підприємництва, муніципального сектора разом зі зниженням валютних ризиків для позичальників", - заявили в банку.

Про можливе зниження обсягу виділених інвестицій в ЄБРР попереджали на початку минулого року. Тоді в керівництві банку пояснювали, що "різке погіршення інвестиційного клімату в Україні" суттєво ускладнює кредитування приватних компаній, а це в свою чергу зменшить кредитування держсектора.

Вирішити цю проблему планувалося за рахунок реалізації пакету антикорупційних заходів, включаючи створення інституту бізнес-омбудсмена. Отримавши згоду президента Віктора Януковича, в ЄБРР готували пакет своїх рекомендацій. Оприлюднення та прийняття відповідних законопроектів мало відбутися до вільнюського саміту Східного партнерства, що так і не відбулося.

Саме тому в ЄБРР навіть 820 млн євро вважають серйозним досягненням на тлі "складних ділових, політичних і макроекономічних умов".

Також наголошується, що з 21 листопада, коли уряд призупинив євроінтеграцію, Україна перебуває у стані постійної політичної кризи.

Джерело, що брало участь в переговорах ЄБРР з урядом України, каже, що політична криза в країні викликала перенесення підписання кількох угод.

"Якби рада директорів ЄБРР не відкладала ряд підписань, обсяг кредитування перевищив би 1 млрд євро", - пояснив він. Частина цих проектів може бути підписана в найближчі дні.

Йдеться про два кредити для Райффайзен Банку Аваль на підтримку енергозберігаючих проектів - 20 млн доларів, і малого підприємництва - 55 млн доларів; а також про кредит для свинарської компанії "Даноша" - 55 млн євро.

Крім того, в найближчій перспективі готується підписання кредитного договору з компаніями "Бруклін-Київ" і "Луї Дрейфус" на 60 млн доларів.

Співрозмовник видання звертає увагу, що у 2013 році ЄБРР профінансував лише один державний проект, хоча протягом року українська влада висувала ряд ідей, які в першу чергу стосуються енергетики та дорожньої інфраструктури.

"Можливість нових позик держкомпаніям залежить від того, як рада директорів ЄБРР оцінить ситуацію в країні. Є проблеми і з комерційними кредитами, пов'язані із загальним станом бізнес-клімату в країні і небажанням компаній здійснювати зараз капітальні інвестиції", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!