Вітчизняні металурги можуть потрапити під адміністративне регулювання

Вівторок, 14 січня 2014, 13:34

Поновлення квот на імпорт коксівного вугілля або введення "підвищених зобов'язань" на викуп вугілля державних шахт може стати реальністю для українських металургів вже в другому кварталі 2014 року.

Про це пише Forbes.

Як повідомляється, висока ймовірність подібного розвитку подій стає очевидною, виходячи з даних про результати роботи держшахт в 2013 році, оприлюднених Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

Зокрема, збитки від виробництва цими шахтами товарної продукції становили 15,127 млрд гривень, що на 3,172 млрд гривень більше, ніж у 2012 році.

Реклама:

Відмова Кабміну від квотування імпорту коксівного вугілля стосується тільки першого кварталу 2014 року. Це в коментарі підтвердив генеральний директор Української науково-промислової асоціації "Укркокс" Анатолій Старовойт.

"У 2014 році квоти не ввели, вирішено поки перший квартал подивитися, як ми будемо брати вугілля з державних шахт. Якщо будемо розбирати їх (викуповувати необхідний обсяг коксівного вугілля), то таке питання ставитися не буде. Перший раз звітувати будемо 5 лютого за січень", - зазначив він.

Стверджувати, що методом зниження збитковості держшахт стануть саме квоти, фахівці не поспішають.

Нагадаємо, в 2013 році, крім введення квот на імпорт коксівного вугілля, уряд зобов'язав українських металургів також викупити 4 млн тонн вугілля у державних шахт.

Металурги перевиконали завдання, викупивши 4,3 млн тонн. Це було не все  коксівне вугілля, видобуте держшахтами, а, як висловився Старовойт, той, "який ми погодили з ними". Йдеться про різні марки вугілля, реалізованого металургам відповідно до наявних домовленостей.

Попит на українське коксівне вугілля впав кілька років тому, коли вітчизняні коксовікі і металурги почали активно впроваджувати технологію пиловугільного вдування при виробництві чавуну.

У зв'язку з цим вимоги до якості використовуваного коксу значно зросли, а українське коксівне вугілля через підвищений вміст сірки цим вимогам не відповідав.

Згідно з національними технічними умовами, вміст сірки в коксі не повинен перевищувати 1,6%. Однак в українському коксівному вугіллі вона складає від 1,4% до 3%.

Для зниження її змісту доводиться додавати імпортне коксівне вугілля з вмістом сірки 0,5% - російське, американське, індонезійське та ін.

Проте зміни технологічних вимог і міжнародних стандартів змушують металургів жорсткіше підходити до відбору сировини. Що й призводить до конфлікту інтересів між галузями, який стає однією з причин збитковості роботи державних шахт.

Вперше Міністерство енергетики та вугільної промисловості зобов'язало металургів викупити коксівне вугілля держшахт на початку 2012 року. З тих пір ця практика використовується постійно. А в середині минулого року до обов'язковому викупу додалися ще й квоти. Це ненабагато знизило збитковість вугільного держсектора.

На сьогодні викуп коксівного вугілля йде не за собівартістю, а за ринковою ціною, яка в 2013 році становила 150-155 доларів за тонну, що в півтора -два рази нижче собівартості. Ціна сировини на ринку, в свою чергу, знижується на тлі більш ніж скромних прогнозів світового зростання металургії. А українське коксівне вугілля через свою низьку якість стоїть і того менше.

Відповідно, в новому році металургам варто бути готовими до нових урядовим директивам, метою яких стане максимально можлива реалізація вітчизняної коксосировини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: