Українським аграріям загрожує дефіцит мінеральних добрив

П'ятниця, 10 січня 2014, 11:05

У зв’язку із різким зростанням цін на мінеральні добрива в Україні аграрні асоціації просять керівництво держави скасувати спеціальне мито на мінеральні добрива.

З таким проханням співголови Всеукраїнського аграрного форуму звернулися до прем’єр-міністра Миколи Азарова від імені та за дорученням десятків тисяч господарюючих суб’єктів агропромислового комплексу України.

Зокрема, у листі йдеться про те, що відпускна ціна на найбільш поширене добриво-аміачну селітру - протягом останнього місяця зросла із 2800-2900 гривень за тонну до 3500 гривень за тонну або на 25%, а ціни реалізації цієї продукції сільськогосподарським підприємствам підвищились до 3500 гривень за тонну.

Водночас, при потребі для весняно-польових робіт близько 1 млн тонн азотних добрив у фізичній вазі у лютому-березні буде поставлено не більше 40%.

Реклама:

"Додатково ускладнює ситуацію той факт, що навіть за умови оплати мінеральних добрив в грудні-січні аграрії можуть розраховувати на їх фактичну поставку не раніше лютого-березня 2014 року. Більше того, у зв’язку із зупинкою низки хімічних підприємств протягом осінніх місяців, цілком реальною є перспектива дефіциту мінеральних добрив під врожай 2014 року", - зазначив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

"Результатом такого розвитку подій стане суттєве зменшення внесення добрив під основні сільськогосподарські культури, зниження їх врожайності, а отже, і валових зборів зернових і технічних культур, падіння валової продукції агропромислового комплексу та обсягів валютних надходжень від експорту", - додав президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: