Кіпр ввів нові жорсткі критерії для видачі кредитів

Четвер, 5 грудня 2013, 12:57

Центральний банк Кіпру різко посилив умови видачі комерційними і кооперативними банками республіки кредитів фізичним особам і компаніям.

Про це пише "ИТАР-ТААС".

Як повідомляється, опублікована директива про нові критерії для прийняття рішень про надання позичок викликала неоднозначну реакцію в банківському співтоваристві, де побоюються, що нові заходи можуть взагалі підірвати систему кредитування в країні.

Згідно з директивою ЦБ, відтепер "найбільш важливим критерієм при розгляді кредитними організаціями питання про надання позичок мають бути доходи клієнта і його здатність повернути кошти".

Реклама:

До березня нинішнього року, коли уряд Кіпру був змушений погодитися на жорсткі умови міжнародних кредиторів в особі ЄС і МВФ виділення республіці антикризової допомоги в розмірі 10 млрд євро з метою запобігти дефолту, головним критерієм при схваленні заявки на кредит була заставна вартість власності клієнта.

Тепер же ЦБ однозначно заявив, що "застава сам по собі не повинна ні за яких обставин бути умовою для схвалення кредиту".

У директиві визначається конкретний набір документів, які банкам необхідно вимагати від клієнтів.

Серед них, зокрема, звіт про доход , виписка про стан банківського рахунку, податкова декларація, документи про соціальне страхування та оплату ПДВ, а для компаній також завірені аудиторами річні результати і звіти про рух готівкових коштів.

Розробка нових критеріїв для прийняття банками рішень про надання кредиту клієнтові було одним з положень підписаного урядом Кіпру і "трійкою" міжнародних кредиторів меморандуму про умови виділення фінансової допомоги.

Необхідність цього диктується тим, що неповоротні кредити є однією з головних проблем банків країни, досягаючи 45% від загального обсягу вже виданих кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: