Росія очікує від України поступок у газових питаннях і ГТС

Четвер, 5 грудня 2013, 08:54

Росія і Україна як і раніше не можуть знайти спільну мову щодо вирішення проблеми заборгованості за газ.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, вчора глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що розмір боргу досяг 2 млрд доларів, і на даний момент незрозуміло, яким чином і коли він буде погашений.

"На даний момент "Нафтогаз" має заборгованість за поставлений в серпні, жовтні та листопаді газ, і ми шукаємо варіанти вирішення даної проблеми, ведемо переговори, але домовленості поки не досягнуті", - сказав Міллер.

Реклама:

Пізніше в "Газпромі" повідомили, що Міллер провів учора чергові газові переговори з українським віце-прем'єром Юрієм Бойко. Їх результати сторони розголошувати не стали.

Нагадаємо, у вівторок голова правління "Нафтогазу" Євген Бакулін заявив, що українська монополія домовилася з "Газпромом" про перенесення платежів за спожитий у жовтні -грудні газ на весну.

Бакулін зазначив, що Україні знадобився такий перенос для того, щоб проблеми в регіонах не ускладнилися платежами за газ. Він також підкреслив, що в цьому питанні з "Газпромом" досягнуто домовленості, і розроблено попередню угоду.

"Ми з "Газпромом" розробили попередню угоду. Залишилися питання, які потребують доопрацювання. Вони стосуються кредитів, які є у нас, і тих гарантій, які дає уряд, щоб дані угоди були доведені до кінця і з російського, і з українського боку", - сказав Бакулін.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що до кінця року Україна погасить заборгованість перед "Газпромом".

За його словами, борг перед російською монополією складає більше 1 млрд доларів. Він зазначив, що досягнуто компромісне рішення, яке дозволить Україні своєчасно платити за газ за новим графіком, підписаним по одержуваних природних ресурсів і задовольняє потреби всіх партнерів: і постачальника - компанію "Газпром", і країни Європи в частині транзиту.

Як розповіло джерело, близьке до "Газпрому", українська сторона дійсно неодноразово піднімала питання про реструктуризацію боргу, але російська монополія зажадала у відповідь додаткових поступок з боку України.

"Ми сказали, що просто так подібні речі не робляться, що "Газпром" також повинен виграти від ситуації, що створилася, і попросили українську сторону подумати над тим, що вона може запропонувати натомість", - сказав співрозмовник.

За його словами, російська сторона готова піти на поступки в питанні реструктуризації боргу в разі, якщо "співробітництво в газовій сфері придбає інші масштаби", зокрема буде створений газотранспортний консорціум на базі української ГТС, і "Газпром" буде допущений до видобувних проектів на території України.

Раніше Едуард Ставицький говорив, що Україна продовжує вести переговори з Росією про створення газотранспортного консорціуму і зниження ціни газу до 260 доларів за тис. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: